‘Roditelji jedini u obitelji nisu znali s čime se nosim. Njima nisam htjela reći, bili su i ovako dovoljno stari i bolesni. Evo i umrli su, a nikada nisu saznali’, priča u razgovoru O kanal jedna od najboljih košarkašica koju su ovi prostori dali – Razija Mujanović (52), koja je pobijedila rak dojke.

– Mislim da je najgore kada vam kažu dijagnozu. Tada ne znate gdje se nalazite – rekla je bivša košarkašica koja je u generaciji s Tonijem Kukočem primljena u FIBA-inu Kuću slave 2017. godine.

Foto: Privatni album

– Moja braća, moje sestre i njihove obitelji su znali za dijagnozu i bili su mi velika podrška – izjavila je, ali i rekla kako su bili potreseniji od nje.

– Počeli su plakati, a ja sam im rekla: ‘Halo, pa ja sam živa! Nećete vi mene oplakivati živu, ja neću umrijeti. Budite sigurni, ja ću se izboriti’.

– Na kraju sam samo željela da jednog dana mogu reći: Kada sam imala toliko pobjeda, evo pobijedila sam i taj rak. 

Foto: Privatni album

Imala je 14 godina kada je započeo njen košarkaški uspon u Tuzli. Igrala je za Jedinstvo Aidu, paralelno za mlađe uzraste i seniorsku momčad, a upravo je u njenoj eri klub postao i prvoligaš, a onda i 1989. postao prvak Europe. Najbolja igračica bila je Razija, a uslijedio je ugovor s talijanskim Barijem. 

Još je tri puta bila prvakinja Europe, a četiri puta i najbolja košarkašica ‘starog kontinenta’. WNBA-u se priključila 1998. zaigravši za Detroit. Odigrala je 30 utakmica s prosječno 9.1 košem i 5.1 skokom po utakmici, ali se vratila nakon godine dana u Europu dok 2010. nije završila svoju karijeru. 

Bivšoj državi je donijela dva srebra (OI 1988. i i SP 1990.), a potom je nastupala za BiH s kojom je osvojila zlato na Mediteranskim igrama 1993. 

 

Više saznajte na izvornom linku: Eva Grgić – Razija Mujanović: U Kuću slave ušla s Kukočem, a sada je pobijedila i rak dojke! / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.