RAZIJA RAZO ČOLAKOVIĆ: Naše putovanje ovozemaljskim stazama je beskrajna inspiracija

E. Hasanagić / biscani.net

Dostići neki uspjeh, u današnjem vremenu je jako teško, posebno u vremenu kad se na uspjehe gleda sa strane. Također, uspjeh teško dolazi i do izražaja, kad smo spamovani nekim ‘glupim’ temama politike i žute štampe. Još teže je ukoliko iza neke uspješne i pozitivne priče stoji žena.

Upravo zbog toga smo pokrenuli temu “pozitivne priče oko nas” koja se bavi ljudima sa idejom, i koji se ne plaše raditi na njoj.

Naš današnji sagovornik je jedna od najpopularnijih osoba na društvenoj mreži Facebook. Njena stranica broji oko 90.000 pratioca. O svome projektu, knjizi, pa ukratko i o politici u državi, iako nam to nije dio pozitivnih priča, govori Razija Razo Čolaković, razgovarao Elvedin Hasanagić.

Esselamu alejkum Razo. Prije svega, možete li predstaviti sebe, a zatim svoj projekat, tj. stranicu, sa kojom se bavite?

– Razija Razo Čolaković je kćerka, sestra, supruga i majka dvije kćerke, ljubiteljica lijepe riječi, žena koja je ponosna na svoju domovinu, na sve Bosance i Hercegovce koji je nose u srcu i koji su uz moju stranicu “Muhabet sa Razom” u brojnim zemljama svijeta, kao i oni koji žive u njoj. Moja stranica nije moj projekat, kako ste naveli, jer svaki projekat zahtijeva postavku cilja, detaljnu analizu, a potom i izvršenje. Moju stranicu je oblikovala želja da u virtuelnom svijetu postoji kutak u kome će svaki putnik namjernik tim svijetom zastati i pronaći bogdu smiraja i smijeha.

Šta je tačan cilj Vaše stranice?

– Maločas navedoh moju osnovnu želju, a to je – darovati osmijeh, i sebi i onima kojima je potreban, u ovom trenutku življenja kada nas brojna iskušenja spremno čekaju. Nepravda, bol, usamljenost, tuga i brojne životne okolnosti, odagnaju iz našega srca i sa našega lica osmijeh. Darovati osmijeh je sunet, sadaka, potrebni lijek. O tome je govorio svojim ashabima i naš mudri Poslanik

Prati Vas velik broj ljudi, šta kazati na to? Da li je lahko bilo dostići to?

– Vjerujem da je sve ono što je dobro, sa iskrenom namjerom, prepoznatljivo. Kada idete putem dobra, kada nosite u sebi ono što je dobro, i kada želite to dobro darovati i drugima, znanim i neznanim, lahko je, kao što je lahka i želja, ali i namjera da odaberemo dobro kao tvoj životni put.

Kako reagujete na pozitivne i negativne kritike?

– Kaže mudra misao kako dajemo drugima ono što imamo, što je u nama. Ukoliko je vaša osnovna želja da drugima olakšate, da drugima darujete osmijeh i osjećaj ugode zbog pročitane priče, šta je u tom slučaju negativna kritika?! Vjerujem da je to slabost i nedostatak želje da se sopstveni život unaprijedi.

Da li Vas uopšte one zanimaju? Ponekad iz negativnih kritika možemo izvući i dobru poruku, npr. ukoliko nešto ne valja i slično, da li se uopšte obazirete na takve komentare, i da budem slobodan, da li ih ostavljate među komentarima ili ih brišete?

– Iskreno, volim sve ono što je Uzvišeni Stvoritelj po svojoj Odredbi stvorio, samim tim volim i sve ljude, bez obzira da li sa njima imam kvalitetnu komunikaciju ili ne. Kritike, i potitivne i negativne, neophodne su ali one trebaju biti ispisane perom znalaca, bez uvreda i ponižavanja. Vjerujem mudrosti dragog Poslanika koji upozorava da naprosto ne možemo drugoga vrijedjati i ponižavati jer ga ne razumijemo ili ne shvatamo. Upravo uz te pouke, ne dopuštam riječi koje su riječi srdžbe, nerazumijevanja ili osude. Na žalost, često se u toj nepotrebnoj srdžbi zaboravlja da je samo Jedan Sudac, a On je moja utjeha u tim momentima.

Da li ste ponekad, da tako kažem, među svojom rajom koja vas prati došli u priliku da sav rad nije prihvaćen zbog hidžaba kojeg nosite?

– Ne, nikada nisam imala tu vrstu osporavanja na mojoj stranici “Muhabet sa Razom”. Hidžab je obgrlio moju dušu koju mi je darovao Allah dž.š. i kako hidžab štiti mene, tako i ja štitim njega od samih pokušaja da se ospori njegovo postojanje. Samo pitanje da li je hidžab danas potreban ili ne, neumjesno je i sasvim nepotrebno, danas kada su žene sa hidžabom i profesorice, i književnice, i sportistkinje, i političarke, one koje žele svojim djelovanjem unaprijediti naš život.

Da spomenemo i Vašu knjigu “Leptir”, koliko ste dugo radili na njoj? Da li ste dobili neke stručne komentare, od stručnih osoba, književnika?

– Ukoliko ste prelistali moju knjigu, na samom kraju možete pročitati nekoliko recenzija izuzetnih pisaca koji sa snažnim znanjem ispisuju mudre misli na stranicama svojih knjiga, što su učinili u u svojim recenzijama moje knjige “Leptir”. Zahvalna sam im, posebno zbog emocije koju su osjetili, emocije kojom sam ispisala stranice moje knjige. Ta emocija se prepoznaje i na brojnim promocijama moje knjige “Leptir” u Bosni i Hercegovini, ali i u ostalim evropskim zemljama. Promocije, druzenja, sve te lijepe riječi, sve su to darovi Stvoritelja kome sam neizmjerno zahvalna.

Odakle crpite inspiraciju ili Vam je sve iz ličnih misli?

– Naše putovanje ovozemaljskim stazama je beskrajna inspiracija. Uz naše rodjenje, djetinjstvo i mladost, odrastanje uz porodicu i miris doma, uz njihovu nesebičnu ljubav, riječi same sebi pronalaze put. I danas me prati kolorit moje Krajine, ljepota ljudi i njihovih priča iz davnina, priča koje oživljavam želeći sačuvati tradiciju tog dijela Bosne i Hercegovine, običaje koji su utkani u naše biće, sve ono što danas jesmo, uz potrebni ponos na naše stare, na naše nene i didove, na njihove živote kojima su i nas oplemenili.

Iako sam ovo zamislio kao projekat bez politike, zanima me, kakvo je Vaše mišljenje na trenutnu situaciju u BiH, da li mislite da postoji izlaz trenutno. Koji su planovi za budućnost?

– Volim svoju zemlju, svaki njen kutak. Volim je i vjerujem u nju, voleći i njenu prošlost, i njenu sadašnjost ali i njenu budućnost jer sve je to njeno. Živimo u izuzetnom teškom trenutku, uz brojna iskušenja, brojne nepravde ali moja utjeha su mladi ljudi, njihovo znanje, njihova želja za promjenom, za ugodnijim životom za sve Bosance i Hercegovce. Vjerujem u njih i nemam sumnje u njihov uspjeh. S obzirom na to da trenutno ispisujem stranice svoje druge knjige, vjerujem da će ova misao o mladosti Bosne i Hercegovine ostati zabilježena. Udružimo svo dobro koje imamo, svu vjeru, svu ljubav, sve osmijehe, kao što to čine i 91 hiljada pratitelja moje stranice “Muhabet sa Razom”.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...