Više od 1600 hadžija sa prostora Bosne i Hercegovine ove godine će posjetiti i obaviti petu Islamsku dužnost, hadž.

Hadž 2018. godine već je naišao na svoje prve probleme. Naime, avionska kompanija koja je imala ugovor sa Islamskom zajednicom nije uspjela obezbjediti dogovoreni broj aviona, pa su iz Islamske zajednice morali reagovati i angažovati Turkish Airlines, sa kojim su hadžije trebale poletjeti 9.8. u 10:30. Iako su hadžije prvog aviona već više od 24 sata u Sarajevu, prvi avion nije odletio, javlja 24h.ba.

,,Krajiške hadžije su planirane da putuju prve. Teško mi je zbog toga što su prve hadžije prešli toliki let, pa da nemaju let i da moraju prespavati u Visokom. Jutros su prošli pasošku kontrolu, ali smo došli do informacije da je na avionu primjećen kvar na jednom točku, pa su hadžije ponovo morale napustiti avion. S obzirom da smo možda mogli napraviti veliku gužvu za druge letove na aerodromu, odlučili smo se da hadžije vratimo u džamiju Kralja Fahda u Sarajevu”, izjavio je Nezim ef. Halilović, rukovodilac ureda za hadž i umru.

,,Drugi let koji je planiran u 13:55 sati će poletjeti na vrijeme, dok prvi avion polijeće nakon popravke aviona”, završio je ef. Halilović.

Sve informacije o hadžu pratite na portalu 24h.ba.