Federalna uprave Civilne zaštite (FUCZ) razmatra opcije da se objekti poput Arhitektonskog fakulteta, dvorane “Zetra”, Studentske poliklinike, hotela i sportskih dvorana stave u funkciju bolnica da bi se rasteretile zdravstvene ustanove, ako dođe do porasta broja oboljelih od koronavirusa u BiH, potvrđeno je u FUCZ.

Mnoge mogućnosti su razmatrane, navode, te pojašnjavaju kako se trude da odaberu one u koje se najmanje mora ulagati, čija je infrastruktura najpogodnija za ove potrebe.

Iz Uprave kažu da situacija u BiH trenutno nije alarmantna kada je riječ o broju zaraženih, ali ističu da je bitno da se na vrijeme počne sa određenim mjerama kako ne bi bili nespremni.

– Aktivnosti koje preduzimamo u vezi sa osposobljavanjem objekata u bolnice nije neka nova praksa. To rade i druge zemlje, ali mi pratimo situaciju i želimo na vrijeme reagovati da bi se svima, kojima je potrebno, pružila pomoć – poručili su iz FUCZ.

U slučaju da broj zaraženih bude veći, iz Uprave su naveli da će onda sva slobodna mjesta upotrijebiti za te svrhe.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Razmatra se da se “Zetra” i Arhitektonski fakultet stave u funkciju bolnica / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: