Istina, na žalost, ako se gdje sjede kavu popiti, glavna tema je odlazak znanih ljudi iz komšiluka, s nekim čudom prisjećanje na one što su već otišli i eventualno planiranje odlaska iz ove države. Fatalna katstrofa, da to tako nazovem, se trenutno dešava, uz bijelu kugu koja hara (a uzet ću u usta samo Krajinu, kao najranjiviji dio Bosne), dovodi do „elementarnih nepogoda“ koje bi mogle izazvati društveni kolaps nedostatka mladih, što na prvu i nije neka zabrinjavajuća vijest, međutim, imajući u vidu da stopa mortaliteta je svakog dana sve veća, dođe insanu da zadrhti nogama i zapita se: „Hoće li bolje?! – odnosno, može li gore?!“

Trebamo se svi uhvatiti u koštac sa činjenicom da na svim prethodnim izborima u kojima su građani prodavali svoje glasove, bili nezainteresovani za izbore i pravili nevažeće listiće, uništili generacije mladih koje žive i tek dolaze. Također i nezainteresovanost mladih je uništila perspektivu koja se je, koliko-toliko, negdje u daljini vidjela. Konačni ishodi politike, je masovni odlazak stanovništva i bijela kuga, koji već par godina haraju Krajinom, kao što sam već ranije spomenuo.

Na žalost, iako se često odlasci spominju, ovaj problem se gura pod tepih i od njega se pravi tabu tema. Priča mi kolega, koji je prije nešto više od godinu dana pokrenuo vlastiti biznis, tačnije otvorio je Caffe bar, a danas ga zatvara, jer kako kaže: „Svi su se rasuli.“ Prvi komšija je prije nekoliko mjeseci pokupio familiju, ostavio poljoprivredu koja mu je bila primarni posao i otišao u Sloveniju.

Na birou svakih 45 dana gledam nova imena onih koji su izbrisani sa biro liste, glavni razlog je njihov odlazak, a da stvar bude gora, ili žalosnija (ni sam insan ne zna) sve su to mlade osobe.

Krik mladih iako možda nezainteresiranih za mnoga dešavanja u općini, kantonu ili državi jedva da neko čuje, što dovodi do diskriminacije ove populacije, a to u konačnici dovodi do masovnog iseljavanja mladih iz naše općine, kantona ili države. Također, manjak povjerenja od strane starijih sputava mlade u mnogo čemu.

Primjera radi, koliko je mladih danas u politici? Veoma mali broj. Politiku mladih vode oni koji to nisu, čak o mladima i njihovoj sudbini odlučuju oni koji su decenijama stariji od njih, što je malo i apsurdno, jer logično je da takvi ne mogu znati potrebe i želje mladih.

Politika pa bila ona lokalna ili opća bi trebala imati mlade predstavnike u svojim vijećima koja bi se zalagala za mlade i njihove potrebe, te kako bi dala više mogućnosti ovoj kategoriji za djelovanje u svim poljima.

Samo takvom politikom moguće je barem malo ublažiti trend odlaska mladih.

Autor: Elvedin Hasanagić