Unsko-sanski kanton je kanton broj jedan u našoj državi, međutim, to mjesto ubjedivo drži i u drugim stvarima, primjera radi: poput odlaska mladih u zemlje Evropske unije, smanjenja nataliteta (uzimajući u obzir broj stanovnika u ovom kantonu) itd…
Međutim, da li s pravom možemo kriviti politiku i političare za takvo stanje u našem kantonu?

PIŠE: Elvedin Hasanagić

Svi smo spremni sjesti i lupati komentare, statuse na društvenim mrežama kako stanje u ovom kantonu je ispod razine moralnog, spremni smo čitavih sat vremena na kahvi komentarisati loše postupke političara i iznositi vlastite teorije o tome kako stanje u ovom kantonu nije u redu. Međutim, kojom metodologijom su mladi u ovom kantonu radili ili rade na promjeni svoga stanja?

Asocijacije političkih stranaka, asocijacije srednoškolaca te vijeća učenika su jedine aktivne skupine mladih koje rade prvenstveno za ciljane grupe, odnosno, političke asocijacije rade na širenju ideologije svoje stranke, učenici i studenti svojih studenata i učenika, kao i vijeća učenika.

Međutim, gdje i kad su se mladi okupili oko ideje da promjene svoje stanje u praksi, van okvira društvenih mreža? Uzmimo za primjer općinu Bosanska Krupa u kojoj i sam živim. Jedina aktivna grupa mladih koja djeluje na promjenama u lokalnoj zajednici jesu mladi koji rade u okviru Omladinske banke, međutim to neću računati kao nekog ko radi na buđenju mladih iz usnulosti. Bosanska Krupa NEMA ni jedno aktivno udruženje mladih. Krupska mladost je zaglavila u nargila barovima i kafićima, sa glupim raspravama oko nebitnih stvari. Oni koji na bilo koji način nešto razmišljaju, uglavnom kontaju kako će napustiti ovu zemlju i utočište pronaći negdje na zapadu. Na krupskom starom gradu se ponekad mogu pronaći flaše raznih alkoholnih pića, opušci cigara i ostalih „sredstava“ koja se uvlače u pluća. I to je sva metodologija promjene stanja u našem društvu.
Znajte da je uvijek lahko ne raditi ništa. Lahko je sjediti i pljuvati po sudbini ne pokušavajući ustati sa stolice i uraditi nešto. Definicija toga „nešto“ leži u mladima i njihovim idejama. Prema mome mišljenju, opravdani odlazak iz ove zemlje je moguć samo kad pokušaš uraditi nešto, i taj pokušaj ti ubiju ili ga bace niz Unu. Tada je opravdano sve. Međutim, dok ne pokušaš promjeniti i sebe, i stanje oko sebe, svaki odlazak je bježanje od stvarnosti.

Međutim, trebamo se zapitati koliko vlast u svakoj općini, ali opet ću se obazirati na Bosansku Krupu provodi anketiranje, odnosno ispituje potrebe mladih u ovoj lokalnoj zajednici, te provodi politiku prema mladima?

Prije svega, realno gledajući, vlast općine Bosanska Krupa, na čelu sa načelnikom ima veoma dobar odnos sa mladima, međutim, opet akcent stavljam na to, da za bolju komunikaciju s istom skupinom je potrebno otkriti i definisati potrebe, ideje i planirane ciljeve, a zatim radom ih sprovesti u djelo.

PREGLED IDEJA MLADIH

Krajem 2019. godine sam pokrenuo anketu o mladima u općini Bosanska Krupa, iz razloga kako bih vidio razmišljanja ciljane skupine (rezultati ankete su bili dostupni svima koji su željeli vidjeti).

Prema toj anketi, čak 50% mladih je kazalo da bi napustilo Bosnu i Hercegovinu, 18,8 % ispitanika se izjasnilo da bi ostalo živjeti u BiH, ali ne u ovoj općini, dok 31,3% uopšte ne bi napustilo BiH.

Kada je u pitanju odnos općinske vlasti prema mladima, anketirani su odgovorili sljedeće: 18,8% mladih je zadovoljno odnosom lokalne vlasti prema njima, 37,5% uopšte nije zadovoljno, dok 43,8% ih misli da odnos vlasti može biti i bolji.
Ono što se mladima (ne)sviđa u lokalnoj zajednici jest nedostatak posla, smatranje mladih nesposobnim, cjelokupni angažman oko mladih, nedostatak razumjevanja za mlade i slabo ulaganje u njih, nezainteresovanost mladih itd. Međutim, čak 81,3% ispitanika smatra da su mladi nezainteresovani za lokalnu zajednicu.

Ovo su samo neki podaci koje su mladi iznijeli u ovoj anketi, te lično smatram da bi vlast u ovoj općini morala provesti anketiranje mladih (po zakonu naše države mlade osobe se smatraju osobe od 15-30 godina), te raditi na tome da rezultati te ankete se nađu među prvim radnim zadacima vlasti.

Mladi se trebaju buditi, jer je krajnje vrijeme, a samo tako će uspjeti promjeniti sebe i stanje oko sebe.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.