Reagovanje MUP-a USK na pisanje medija: Odbacujemo tvrdnje da policija USK obmanjuje javnost o stanju sigurnosti USK-a

Biscani.net

Na WEB portalu „usnovosti.ba“ objavljen je tekst pod naslovom „Ko govori istinu, a ko laže: Komesar i glasnogovornik MUP-a USK iznose različite informacije!“, u kojem autor teksta uspoređujući dvije medijske izjave Komesara policije i glasnogovornika policije Uprave policije USK donosi zaključak o nekoordiniranom i različitom informiranju javnosti o stanju sigurnosti na području USK, odnosno o broju krivičnih djela koja su izvršena od strane migrantske populacije u 2018. godini.

S ciljem adekvatnog i istinitog obavještavanja javnosti o navedenim događajima napominjemo da je izjava glasnogovornika policije USK-a objavljena u skraćenoj verziji te u istom prilogu nije navedeno da su migranti u dosad dokumentovanim događajima narušili javni red i mir u 42 slučaja te učestvovali u još 711 sigurnosnih događaja na području USK-a. Značajan dio ovih sigurnosnih događaja sadrži obilježja nekog krivičnog djela ili prekršaja, a policijski službenici USK-a u kontinuitetu, iako u veoma otežanim uslovima kada je u pitanju utvrđivanje identiteta te lociranje pojedinih lica kao izvršioca krivičnih djela ili prekršaja, aktivno rade po ovim predmetima te utvrđuju činjenično stanje.

U vezi sa naprijed navedenim podacima, nesporna činjenica je da je u vrijeme snimanja navedene TV emisije broj prijavljenih sigurnosno interesantnih događaja bio evidentiran u broju koji je tad prezentirao Komesar policije USK.

Kategorično odbacujemo tvrdnje da policija USK obmanjuje javnost o stanju sigurnosti USK-a te da se u svom radu vrlo uspješno nosila sa svim izazovima i teškoćama koje sa sobom nosi migrantska kriza uz redovno i iskreno informiranje javnosti o svim činjenicama vezane za migracije na području našeg kantona.

U odnosu na objavljeni tekst možemo samo izraziti žaljenje zbog nespremnosti autora teksta da provjeri sve relevantne činjenice u neposrednom kontaktu sa Upravom policije USK-a.

/MUP USK

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...