Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Senad Bratić i direktor Sekretarijata RS-a za vjere Dragan Davidović osudili su sve incidente koji su motivisani vjerskom ili nacionalnom pripadnošću, te pozdravili policijske aktivnosti u kojima je identifikovan muškarac koji je putem društvenih mreža prijetio imamu u Novom Gradu/Bosanskom Novom Emiru Nuhiću.

Na sastanku u Banjaluci je istaknuto da je neophodno da nadležni organi svaki put pravovremeno reaguju na sve napade, uvrede i incidente na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, kako bi počinioci ovih krivičnih djela bili adekvatno sankcionisani, a eventualni napadi bili spriječeni, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika entitetskog parlamenta.

Bratić i Davidović su pozvali sve nadležne organe da, u skladu sa zakonom, ulože maksimalne napore na spriječavanju širenja govora mržnje i diskiminacije po bilo kom osnovu. Pozvali su i predstavnike političkih partija da svojim izjavama, ponašanjem i potezima djeluju u pravcu smirivanja situacije i da ne zloupotrebljavaju incidente na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi u političke svrhe.

Davidović je istakao da je Republički sekretarijat za vjere spreman da pomogne u koordinaciji između organa RS-a i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevazilaženju svih problema i izazova.

Bratić je zahvalio direktoru Republičkog sekretarijata za vjere zbog, kako je saopćeno, spremnosti za unapređenjem saradnje sa potpredsjednikom Narodne skupštine RS-a, Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i drugim vjerskim zajednicama u RS i BiH, a sve u cilju zajedničkog djelovanja protiv širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Istakli su da je neophodno raditi na stvaranju uslova za pomirenje i zajednički život konstitutivnih i ostalih naroda u zemlji.

Izvor: Fena