Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedavajuća Borjana Krišto i njen zamjenik Denis Zvizdić, razgovarali su danas sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom.

Zahvalivši visokom gostu na kontinuiranoj podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na evropskom putu, predsjedavajuća Predstavničkog doma Krišto istaknula je da našu zemlju pritišću brojni unutrašnji problemi koji proističu iz neregularnih izbora i neostvarivanja pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana koji žive u BiH, što sve ozbiljno usporava naš put ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Izrazila je bojazan da će zbog problema u uspostavi vlasti biti nastavljeni problemi u uspostavi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Po riječima Denisa Zvizdića, nažalost nisu praćeni dobri rezultati izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, konkretno Vijeća ministara, koje je tokom protekle četiri godine ispunilo najveći broj zadataka iz reformske agende.

Za odgovore na 655 pitanja iz dodatnog upitnika istaknuo je da bi trebali biti okončani do kraja januara. Zvizdić je dodao da, imajući u vidu dinamiku rada Evropskog parlamenta u narednih nekoliko mjeseci i činjenicu da je ovo praktično izborna godina za ovo tijelo EU, ipak postoje realni izgledi da BiH dobije kandidatski status u maju ove godine.

Dan Preda je i danas naglasio značaj brze uspostave POSP-a i usvajanja poslovnika o njegovom radu, jer je jača saradnja Parlamentarne skupštine s Evropskim parlamentom ključni preduslov za brži napredak ka EU.

Predsjedavajuća Krišto je na to dodala da neusvajanje poslovnika o radu POSP-a nije toliko rezultat političkih razilaženja koliko nedostatka međusobnog povjerenja na čijoj se obnovi u narednom periodu mora mnogo marljivije raditi, navodi se u saopćenju.