Sada je najbolje vrijeme za to, ujedno dolazi i kao proljetna generalka, a ako još uvijek ovu stavku niste prekrižili s liste, donosimo savjete kako se što bezbolnije i učinkovitije pozabaviti garderobom.

Dok smo još bili slobodni kretati se po svijetu i svakodnevno birati outfite za odlazak na posao ili večernje druženje, nebrojeno puta stajali smo ispred ormara koji puca po šavovima s mišlju – opet nemam ništa za obući.

via GIPHY

Jedno od rješenja ovakvog problema je stvaranje capsule garderobe i kupovina kvalitetnih komada. Drugo rješenje je detoks, odnosno organizacija i čišćenje za kojim garderoba žudi. Jedno popodne rezervišite za spremanje garderobe, a u to možete uključiti i prijateljice kao pomoć kod komada oko kojih se dvoumite.

1. korak – sve izbacite van

Kako bi znali s čim se suočavate, najlakše je isprazniti cijeli ormar i krenuti ispočetka. Vjerojatno se negdje u kutu skriva ona majica koju ste smetnuli s uma i hlače koje ste već planirali baciti, ali ste na to zaboravili.

2. korak – pitanja i odgovori

Prilikom čišćenja ormara uvijek se nađe jedan, ili više komada koje vjerojatno nikada nećemo više nositi, ali ne želimo  to priznati. Nostalgija ili neki drugi razlozi, neku odjeću teško nam je izbaciti iz života. Budite odlučni i pomozite si pitanjima – Da li bih kupila ove čizme da ih sada vidim u trgovini? Osjećam li se dobro u ovim hlačama? Je li ovo uopšte moja veličina?

3. korak – joker zovi

Od napornog zadatka kao što je spremanje ormara napravite popodnevnu zabavu s prijateljicama preko videopoziva. Ako se dvoumite, tražite njihovo drugo mišljenje. Isto možete napraviti i u inbox grupi. Možda vaša odjeća ovako nađe novi dom kod prijateljice, umjesto da završi u reciklaži.

4. korak – ne zaboravite na ostatak garderobe

Pritom mislimo na grudnjake, gaćice, čarape, stare t-shirtove u kojima spavate. Majica s rupama i gaćice u kojima ne želite da vas iko vidi izbacite iz ormara i namijenite ih za recikliranje kako bi dobili novu svrhu.

5. korak – odjeća s vješalica

Nakon što ste izabrali odjeću s vješalica koja ostaje dio garderobe, potrudite se  da je složite organizovano i skladno, kako bi takva što duže ostala. Jedan od najlakših načina je slaganje po boji – ujedno ćete si olakšati i ibor odjeće prilikom jutarnjeg spremanja.

6. korak – feel good komadi

Možda neki odjevni predmet nosite nekoliko puta godišnje, ali ako vam uvijek izvuče osmijeh na lice, zadržite ga. Pobrinite se da je čist, popeglan i uredno složen u ormaru kako bi ga kada poželite mogli odmah nositi.

via GIPHY

7. korak – rješavanje odbačenih komada

Tu bi se trebale nalaziti i one stvari koje nikada niste nosili, već u ormaru stoje s etiketom. Izgledno je da ih nikada niti nećete nositi jer su rezultat impulsivnog shoppinga. Napravite buvljak s prijateljicama na kojem ćete razmijeniti odjeću (u ovoj situaciji online verziju), možete ga pokloniti prijateljici, sestri, mami, a možete se odlučiti i na online stranice za razmjenu ili prodaju odjeće.

Ostali komadi koje više nećete nositi trebaju završiti na recikliranju, a ako su u još uvijek nosivom stanju, poklonite  ih onima koji su u potrebi.

8. korak – promišljajte u budućnosti

Zbog trenutne situacije, shopping je na čekanju. Ali, pravilo vrijedi uvijek – kupujte pametno, odgovorno i kvalitetno. Napravite malu, ali važnu promjenu u svijetu odbacivanjem fast fashion kupovine i vodite računa o onome što se nalazi u shopping korpi.

Priuštite si s vremena na vrijeme komad u koji ste se zaljubi na prvi pogled, ali uvijek u određenim granicama.

Preuzeto sa: gloriaglam.hr

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Recept za proljetno čišćenje ormara u izolaciji / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.