Mladenović: Šanse za neuspjeh nije bilo
Rediteljski Supermen

Trijumf predstave “Sjećaš li se Doli Bel” za 49. rođendan

Autor: N. Aj.

Još od premijernog izvođenja, predstava “Sjećaš li se Doli Bel” Kamernog teatra 55 pokupila je sve simpatije. Publiku je i nasmijavala, ali i tjerala na suze.

Pozorišna adaptacija istoimenog romana Abdulaha Sidrana ispostavila se kao pravi pogodak. Još kada je djelo rađeno pod rediteljskom palicom Čarobnjaka, kako Kokana Mladenovića mnogi nazivaju, šanse za neuspjeh nije bilo.

Dokaz tome su i nagrade osvojene na prvom festivalu na kojem je predstava učestvovala, Festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici. Skoro sva priznanja otišla su u ruke aktera predstave, kao i u ruke Mladenovića. Apsolutni trijumf!

A na taj dan srbijanski reditelj je proslavio 49. rođendan, i to sa stilom. Zahvalnost i čast što su radili s jednim takvim čovjekom, ansambl Kamernog teatra 55 iskazao je na poseban način. Taj dan svi su nosili majice s likom Mladenovića, koji je prikazan kao Supermen. A kako ga drugačije i promatrati, kad je uspio što malo ko može – barem nakratko ujediniti države bivše Jugoslavije kroz kulturu. I torta je bila simbol države koje više nema, petokraka zvijezda.

Kokan Mladenović rođen je 30. aprila 1970. godine u Nišu. Osvojio je brojne nagrade za svoja ostvarenja i smatra se jednim od najboljih reditelja današnjice na ovim prostorima.

(Autor: Avaz)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.