Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izjavila je večeras da se EU potpuno zatvara pred migrantima i uspostavlja mjere da zaštiti svoje vanjske granice, a da se region nalazi na brisanom prostoru i zato ima pravo da radi sve ono što čini i EU. 

 – Poseban problem je da migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve vanjske granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Treba da štitimo sebe zajedničkim angažmanom država regiona kao što oni štite sebe i šta tu nije legitimno – upitala je Cvijanović. 

Ona je dodala da su joj predstavnici EU govorili da RS mora pokazati više solidarnosti prema migrantima.

– Zašto bi RS pokazala više solidarnosti ako države članice EU to ne pokazuju? Mi kao mala Republika Srpska nismo u EU, nemamo mehanizme zajedništva, novac i službe kao oni i licemjerno je da mi trebamo, a oni ne trebaju da pokažu više solidarnosti – izjavila je ona za ATV.

Prema njenim riječima, nisu vanjske granice EU samo one koje oni štite u susjedstvu ovog regiona, navodeći da je Grčka u velikom problemu, a da su raniji dogovori i sporazumi sa Turskom na staklenim nogama i oni zbog raznih razloga neće da podnose pritisak.

– Suština je u tome da u okviru regiona bude napravljen zajednički front kako bismo se izborili sa ovim problemom. Ako Evropa ima pravo da štiti svoje vanjske granice i ako ih ne štiti dovoljno dobro na jugu gdje i jeste glavni problem jer nam odatle dolaze migranti, a vidimo da ne štiti, zašto mi ne bismo imali pravo da zajedničkim angažmanom štitimo sami sebe. Zašto to moraju da budu isključivo snage Frontexa – upitala je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je migrantska kriza veliki problem kojem se možda nekada i ne pridaje dovoljno pažnje.


– To je masa ljudi koja u potpunosti može da poremeti stabilnost, odnosno sigurnosnu, finansijsku, zdravstvenu i svaku drugu situaciju – upozorila je Cvijanović.

Navodeći da je taj problem prisutan pet godina u regionu, Cvijanović je istakla da je trenutno situacija drugačija jer se Evropa potpuno zatvara.

– Na regionalnom planu moraju da se razviju mehanizmi da se zaštitimo od talasa migranata. To posmatram daleko i široko da bih pravila zajedničke formacije država regiona. Ovaj region je, nažalost, opterećen problemima političke prirode i ne može da se okrene stvarnom životu. Zar ne bi bilo normalno da imamo mobilnost da možemo zajednički da reagujemo na ovaj problem – istakla je Cvijanović. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Region se mora braniti od migranata jer se Evropa potpuno zatvara / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.