Protesti protiv skupa u Blajburgu Twitter
Region se pobunio: Protesti u centru Blajburga

Stav antifašističkih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije je da taj miting podržava ustaštvo i fašizam

Autor: N1

U centru Blajburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi s porukama da skup u Blajburgu treba zabraniti, javlja N1.

Stav antifašističkih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije je da taj skup podržava ustaštvo i fašizam i da mu u Blajburgu nije mjesto. 

Predviđeno je sat i četrdeset minuta govora i programa. Između ostalog, očekuje se i govor Franje Habulina.

Na mjesnom trgu u Blajburgu pred oko 150 okupljenih govornici su zatražili od austrijske vlade da poštuje ustav i evropsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma te da zabrani skup koji bi se trebao održati 18. maja.

– I ove smo se godine okupili da podignemo glas protesta protiv manifestacije što se prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata, no ona to nije. Okupljanje na Blajburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom paradržavom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime i ostavili krvavi trag – kazao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Prema njegovim riječima, u toj “prevari aktivno sudjeluju i Katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država“.

U Bleiburgu poceo kontraskup u organizaciji antifasista Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske. Traze zabranu komemoracije 18. svibnja#n1info pic.twitter.com/7wHzKrZLUu

— mila moralic (@mila_moralic) May 11, 2019

(Autor: Avaz)