Regionalni odbor Zapad: U Bihaću je na sceni tjeranje posljednjih kvalitetnih kadrova s Univerziteta

usn.ba

Almir Badnjević, doktor biomedicinskog inženjeringa (jedini u BiH), naučnik s izuzetnim međunarodnim referencama, nije izabran za člana Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću. Ta vijest je izazvala oštre kritike na račun Univerziteta i, generalno, politike koja regulira procese u visokom obrazovanju u Unsko-sanskom kantonu.

„Kritike su opravdane ako se uzme u obzir činjenica da na listi primljenih nema niti jednog doktora nauka, a da je Badnjević, osim što nije primljen, pozicioniran i kao posljednji, kao najmanje vrijedan na listi kandidata“ – ocjenjuju iz Regionalnog odbora Naše stranke Zapad.

Najveći krivac za ovu situaciju, prema njihovom mišljenju, je Skupština Unsko-sanskog kantona koja je imenovala Komisiju za izbor članova Upravnog odbora Univerziteta: „Zahtjevamo da se javno objave imena članova Komisije za izbor Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću te kriteriji prema kojima su birali, bodovali i na kraju odabrali da odbace jednog od najuspješnijih mladih doktora nauka u Bosni i Hercegovini.“

Ovo nije prvo sumnjičenje Skupštine da u Upravni odbor Univerziteta bira podobne, stranačke kadrove i krajnje je vrijeme da tu stigmu počne skidati sa sebe.

„Jedan od glavnih razloga zašto mladi napuštaju USK jest upravo obrazovanje koje im ne stvara nadu u bolju budućnost, a ovakvim postupanjem prijeti da otjera i malo preostalog kvalitetnog kadra poput gospodina Badnjevića kojeg ovim putem pozivamo da ne odustane od borbe za kvalitetniji Univerzitet, ali ni za svoju bolju pozicioniranost unutar njegove hijerarhije, za šta se i mi zalažemo“, kažu iz Regionalnog odbora Zapad.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...