Reis Kavazović održao svima lekciju: Jesmo li oni koji grade ili oni koji ruše

Avaz.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je na svečanosti povodom otvorenja Aladža džamije u Foči da bi današnji čin mogao poslužiti kao primjer Fočacima da se uzdignu, vrate i obnove svoje domove.

– Hvala neka je Allahu jedinome, kojem niko nije ravan. On dadne da nam se nekada nešto učini nemogućim, ali onda učini da budemo ushićeni. Ima li većeg nasilnika od onoga koji brani da se okuplja u bogomoljama? 

Blagoslovljen je ovaj dan i skup. S boljim povodom se nismo mogli okupiti u vremenima izazova i neizvjesnosti. Predugo je bila mrena pred našim očima. Pred početak Drugog svjetskog rata Foča je imala 32 džamije, ali Aladža se svojom ljepotom izdvajala. U vremenu zla nestalo je mnogo njenih džematlija.

Neka obnova Aladže osnaži želju Fočaka da se vrate i obnove svoje domove. Uzdizanjem Aladže uzdiže se i Foča. Vjerujem da će Fočaci znati zahvaliti Hasanu, sinu Jusufovom koji je postavio temelje njenog razvoja. 

Aladžu smo obnovili, a o nevino pobijenim njenim džematlijama čuvat ćemo sjećanje. Mi, bosanski muslimani, ne tražimo ništa osim pravde, a na kraju, vidjet ćemo na kojoj smo strani bili, na strani onih koji grade ili onih koji ruše. Raduje nas što je bilo mnogo više onih kojima je bilo žao što su je zlotvori srušili. Preduga je lista onih koje bi trebalo spomenuti, neka im je hvala i svako dobro na ovome i budućem svijetu – kazao je, između ostalog, reis Kavazović.

(Autor: Avaz)