Remzija Baltić – Imam koji odolijeva udarcima života


Da se bolest lakše pobjeđuje kada čovjek ima jaku vjeru u Boga i volju za životom, ilustruje nam primjer Remzije ef. Baltića, imam džamije Fethija u Bihaću. Osim što ima srčane smetnje Remzija efendija 2005. godine otkriva da boluje od još jedne vrlo teške bolesti. Radi se o leukemiji blažeg oblika.

Nekoliko puta sam mijenjao stimulator na srcu, zatim sam 2005. godine u Tuzli radio lasersku operaciju na srcu, tzv. četiri ablacije na srcu. – kaže on i dodaje da se vjernik koji ima veća iskušenja treba nadati i većoj nagradi od Allaha, dž.š.

Biti vjernik nekad i sad

Prisjećajući se prve džume koju je obavio u džamiji Fethija, u januaru 1986. godine, kaže da je na džuma-namazu tada zatekao samo 27 osoba. Za razliku od tog vakta, danas na džumi prisustvuje nekoliko stotina vjernika. Demokratske promjene donijele su više slobode što je, kaže, rezultiralo popravljanjem stanja unutar muslimanskog društva na ovom području.

Nezamislivo je prije bilo da u džamiji zateknete intelektualce kao što su sudije, inžinjeri, profesori, ljekari i sl. Uglavnom je u džamiju dolazio onaj niži stalež građanstva poput zemljoradnika, radnika i poljoprivrednika. Mnogima je to neshvatljivo kada o tome govorimo u ovom vremenu, jer vrlo je teško razumjeti situaciju i uvjete u kojima su tada djelovali uposlenici Islamske zajednice i vjernici. – prisjeća se efendija Baltić.

 

F.Vojić / Cazin.NET0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...