Na Graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci podignut je prvi šatorski karantin koji će služiti kao 14-dnevni izolatorij za one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, javljaju reporteri “Avaza” s lica mjesta.

Rigorozna mjera, koja predviđa boravak u šatorskim karantinima, uvedena je kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u BiH.

U karantin na granici u Bosanskoj Gradišci može stati 200 ljudi, a u jednom šatoru predviđen je boravak 20-tak osoba, budući da je u njih postavljeno toliko kreveta. 

Kada će u njih biti smješteni prvi korisnici zavisi od priliva putnika koji moraju biti stavljeni u karantin dvije sedmice

Inače na graničnom prijelazu je trenutno sablasno, kao i u čitavom gradu, javljaju reporteri “Avaza”, što pokazuje da su građani ozbiljno shvatili mjere koje su uveli nadležni.

Šatore osiguravaju pripadnici Oružanih snaga BiH, a na granici su prisutni policija i naoružana straža. Naši reporteri uočili su i nekoliko vojnih vozila. 

Očekuje se da će uskoro svih osam graničnih punktova biti završeno, a u njih će ukupno moći stati 1.000 osoba. 

Osim u Bosanskoj Gradišci, šatori se postavljaju i na graničnim prijelazima Izačić za 100 osoba, Bijača (100), Bosanski Brod (100), Rača (50), Šepak (50), Vardište (50) i Klobuk za 20 osoba.

Boravak u šatorskim karantinima u skladu je sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Oružane snage BiH su angažirane na pružanju pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa u posebnim objektima (šatorima) za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inozemstva.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Reporteri “Avaza” u Bosanskoj Gradišci: Karantin spreman, straža naoružana / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.