Rijaset Islamske zajednice u BiH uručio je otkaz imamu iz Velike Kladuše Selvedinu Beganoviću, koji je nekoliko puta navodno napadnut jer je kritizirao vrbovanje i slanje omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište, objavio je Dnevni avaz.

Otkaz je uslijedio nakon Beganovićeve suspenzije koju mu je izrekao Izvršni odbor velikokladuškog Medžlisa “zbog težih povreda radnih dužnosti”.

Kako tvrdi Dnevni avaz, otkaz nije uslijedio zbog učestalih napada na Beganovića, koji ni do danas nisu riješeni, nego zbog “nadriliječništva i držanja pasa u krugu imovine Rijaseta”.

Imam u Trnovi, u opštini Velika Kladuša, Selvedin Beganović posljednji put napadnut je krajem maja, kada ga je nepoznati napadač u džamiji izbo hladnim oružjem.

Napadnut je bio i u januaru, kada je kod imamske kuće ozlijeđen prvo tupim predmetom, a onda mu je napadač nanio ozljede nožem.

Napadi su uslijedili nakon što je Beganović uputio otvoreno pismo Bilalu Bosniću, neformalnom vođi selafijskog pokreta u BiH, u kojem je kritizirao praksu vrbovanja i slanja bošnjačkih mladića iz BiH na sirijsko i iračko ratište kako bi se priključili Islamskoj državi.

Potsjetimo, MUP Zeničko-dobojskog kantona prijavio je sredinom marta ove godine maloljetnog Amara Beganovića zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje.

Riječ je o sinu imama iz Velike Kladuše Selvedina efendije Beganovića, koji je također nekoliko puta prijavljivao napade na sebe, od kojih ni jedan nije rasvijetljen.

Beganović je nedavno iz Velike kladuše preselio u Visoko, čemu se inače protivio, i odmah nakon preseljanja prijavio je napade na svog sina. U isto vrijeme, MUP Unsko-sanskog kantona istražuje mogućnost da je i efendiju Beganovića napadao njegov sin koji je priznao da je lažno prijavio napad na sebe.

Malodobni sin efendije Beganovića – Amar prijavio je napad 3, marta u 20 sati u mjestu Poričani. Kazao je kako ga je napala jedna osoba, a zadobio je lakše povrede koje su mu nanesene drškom noža.

Njegov otac Slevedin prijavio je četiri napada u Velikoj Kladuši, iznoseći pretpostavke da su napadači na njega bili pripadnici selefijskog pokreta.

Indikativan je podataka da je Amar Beganović priznao samopovređivanje hladnim oružjem a da je to potvrdio i njegov otac koji je sve vrijeme znao da je njegov sin izmislio napad.

“Svi dokazi su upućivali na to da tu nešto ‘ne štima’. Ja sam roditelj, subjektivan sam, ali istina se mora reći”, kazao je ef. Beganović za Federalnu televiziju.

Policija je protiv Amara Berganovića tužilaštvu ZDK-a podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. On je u iskazu naveo i razloge zašto je sam sebe povrđivao: “Razlog mog samopovređivanja je depresija i promjena sredine.”

Selevedin ef. Beganović je s porodicom prije nekoliko mjeseci preselio iz Veliker Kladuše u Visoko, a preseljenju je prethodilo nekoliko prijavljenih napada u kojima je imam Beganović zadobio lakše ozlijede. Počinioci nisu pronađeni a sada se sumnja i u istinitost izjava imama Beganovića o tim napadima te se iznose sumnje da ga je napadao sin.

MUP Unsko-sanskog kantona će, svakako, u narednom periodu istražiti mogućnost da je i efendiju Beganovića napadao njegov maloljetni sin, jer je u Beganovićevim prijavama bilo mnogo nelogičnosti.

O daljnjem postupku u slučaju lažnog prijavljivanja u Visokom odlučit će Tužilaštvo ZDK-a.

/Slobodna Bosna