Nakon što su iz HNK Rijeka objavili da više ne računaju na Lorenca Šimića, Roberta Punčeca, Petra Mamića, te da je pod upitnikom status našeg reprezentativca Zorana Kvržića, oglasio se i Nogometni sindikat Hrvatske, koji je u svom saopćenju oštro kritizirao odluku sportskog direktora Riječana Srećka Juričića.

– Nogometni sindikat upozorio je u posljednjih nekoliko mjeseci hrvatske klubove na nedopuštenost kažnjavanja igrača zbog loše izvedbe na terenu (poraz od GNK Dinamo 0:5 – op.a.), s tim da opetovano napominjemo da su takav stav FIFA-ina Komora za rješavanje sporova (DRC), kao i CAS-a, zauzimali u više navrata u svojim odlukama. 

Želimo se osvrnuti na saopćenje HNK Rijeka od 13. novembra 2019. kojim je javno objavljena odluka kluba da više ne računa na pojedine igrače, a u skladu s kojom će isti do daljnjeg biti prisiljeni trenirati odvojeno od ostatka tima. Ovim putem apeliramo na preispitivanje odluke koja nije u skladu s važećim FIFA-inim propisima te upozoravamo klub na postojanje ne samo ugovora, čije se odredbe moraju poštovati, već i prava igrača utemeljenih na navedenim FIFA-inim propisima, ali i na praksi nadležnih tijela FIFA-e, kao i praksi CAS-a, koja se ovakvim postupanjem kluba krše.

Jedno od temeljnih prava igrača je trenirati u isto vrijeme, na istom mjestu i po istom programu, kao i ostatak tima, pa stoga smatramo da je u interesu kluba promjena ove odluke. Sve kako bi se izbjegli mogući postupci izazvani ovakvim kršenjem ugovora, odnosno prava igrača.

Ovakve odluke čine nepopravljivu štetu klubu, igračima, a posljedično i hrvatskom nogometu, te se nadamo da će HNK Rijeka promijeniti svoju odluku – saopćeno je iz Nogometnog sindikata Hrvatske.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba