Kao žestoki šok u srijedu je s Rujevice emitirana vijest kako su usred sezone iz momčadi udaljena četvorica igrača. Zašto je Rijekina Uprava preuzela rizik pa stala iza svog mladog trenera Rožmana i što je uopće zajedničko dosta ‘šarenome’ kvartetu Kvržić-Punčec-Mamić-Šimić?

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Prvo: nisu sva četvorica u istoj priči. Zoran Kvržić je (bio) dokapetan, klupski je rekorder po broju europskih nastupa, trenutačno je s BiH reprezentacijom i njega po povratku čeka ozbiljan razgovor sa direktorima, ali poslana mu je jasna poruka.

Briljirao je prošle sezone, sada već neko vrijeme ne daje koliko može (razočaranost nerealiziranim transferom?) pa je protiv Dinama zamijenjen već na poluvremenu, a očigledno je i svojim ponašanjem postao remetilački faktor.

Drugo: Roberto Punčec već je Matjažu Keku stvarao probleme (verbalni sukob s trenerom), a ove je sezone zajedno sa Petrom Mamićem i kasnom prinovom Lorencom Šimićem opet postao dio skupine onih koji ne kriju svoje nezadovoljstvo malom ili nikakvom minutažom.

Strahovito je znakovito da ta trojica od ljeta nisu igrala ni kod Igora Bišćana (Šimić još nema ni minute za Rijeku), a jednako se nastavilo kod Simona Rožmana. Osobno im je razočaranje tom činjenicom postalo važnije od klupskih interesa i dok ne dogovore modalitete rastanka trenirat će odvojeno od prve momčadi jer niti zaslužuju igrati, niti doprinose dobrom radu.

ČISTKA U SVLAČIONICI

Poraz od Dinama za potres u Rijeci: Potjerali trojicu igrača

Teški poraz od Dinama ubrzao je ‘provjetravanje svlačionice’ koje bi se ionako dogodilo tijekom zime, a činjenica da je klub reagirao usred sezone jasna je poruka svim mogućim nezadovoljnicima: ako ste zaboravili kako se igra i trenira za Rijeku onda za Rijeku – nećete igrati!

Može se teoretizirati o tome da su se ti rezovi trebali dogoditi još ljetos, ali ne može se lamentirati o tome da je u pitanju smanjeno ulaganje u momčad jer kroz svih ovih sedam godina pod aktualnom Upravom klub na momčad troši između 1.2 i 1.5 milijuna eura. Ugovori igrača nisu doživjeli nikakve radikalne rezove!

Atmosfera je narušavana prvenstveno izvana nezadovoljstvom manjeg, a najglasnijeg dijela navijača, kulminirala odlaskom Igora Bišćana (koji je, nota bene, shvatio sve okolnosti) pa sada klub rješava posljedice tog potresa.

Nije tajna da su ključni dio samoodrživosti izlazni transferi, ali ni radikalnih rezova budžeta nije bilo. Pojedini su igrači postali nezadovoljnici jer misle da moraju igrati, a ne zbog svojih ugovora!

O tome svjedoče klupski proračuni u milijunima kuna od trenutka kad je ova Uprava preuzela klub pa do danas. Novi su vlasnici zatekli HNK Rijeka koja je u sezoni 2011/12 životarila na 15.5 milijuna kuna budžeta, a od onda je priča sa godišnjim klupskim proračunima ovakva:

2013. – 45 milijuna kuna
2014. – 67 milijuna kuna
2015. – 129 milijuna kuna
2016. – 110 milijuna kuna
2017. – 145 milijuna kuna
2018. – 111 milijuna kuna

RI-STRATEGIJA

U 6 godina nova Uprava Rijeci donijela preko 100.000.000 €!

U zadnjih šest godina Rijeka je osvojila četiri trofeja, ali ne može se pogoditi sa svakim ulaznim transferom. Dovođenje Mamića i Šimića očigledno nije bio uspješan potez struke i to se sada rješava, a Rijeka ionako ima ambiciju postupno se više naslanjati na igrače iz vlastite Škole nogometa.

Klub će radije u rizik da rezultati kratkotrajno pate tj. da momčad do zimskog mercata igra sa smanjenim izborom na trenerovom raspolaganju nego trpjeti umišljene veličine u svlačionici.

Naravno, rizik je preuzeo i sportski direktor Srećko Juričić u čijoj su ingerenciji dovođenja i trenera i igrača, a Rožman je mlad stručnjak čija će se istinska kvaliteta (ili manjak iste) tek pokazati kroz duge trenerske godine koje su još pred njim.

Na Rujevici treniraju Vatreni pa je Rožman momčad do nedjelje odveo u slovenski Čatež. Udaljeni igrači nisu dizali slušalicu, a ni predsjednik, sportski direktor i trener nisu se odlučili za javne istupe i dodatna pojašnjavanja.

Ali poruka je ionako jasna. Rijeka je udaljavanjem četvorice igrača iz prve momčadi ponovila ono što je svakome ionako trebalo biti jasno: nitko nije veći od kluba. Ikad bio, niti će biti.

Ne shvate li svi tu poruku lako je moguće da već na zimu krene i veća rekonstrukcija momčadi za sljedeću sezonu!

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Izvor: Danijel Vukušić / 24sata.hr