Otrovi koje stvaraju mikroskopske alge u vodi uzrokovali su prethodno neobjašnjivu smrt stotina slonova u Bocvani, kazali su dužnosnici.

U Bocvani živi trećina populacije slonova u Africi, javio je BBC. Alarm je podignut kada su tijala slonova uočena u delti Okavango u zemlji između maja i juna.

Dužnosnici kažu kako je sada poznato da je ukupno 330 slonova umrlo od gutanja cijanobakterija. Krivolov je isključen kao uzrok smrti.

Otrovne bakterije mogu se prirodno pojaviti u stajaćoj vodi, a ponekad mogu prerasti u velike cvjetove poznate kao plavozelene alge.

Nalazi su uslijedili nakon višemjesečnih ispitivanja u specijalnim laboratorijima u Južnoj Africi, Kanadi, Zimbabveu i SAD. Mnogi mrtvi slonovi pronađeni su u blizini pojilišta.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.