Meteorolozi širom svijeta iznenadili su se prizorom izuzetno rijetke trostuke duge koja je snimljena u Škotskoj iznad jezera Loch Lochy u blizini mjesta Clunes.

Meteorolozi širom svijeta iznenadili su se prizorom izuzetno rijetke trostuke duge koja je snimljena u Škotskoj iznad jezera Loch Lochy u blizini mjesta Clunes.

Nije neuobičajeno vidjeti dvostruku dugu, ali kada se pored dvije duge pojavi i treća sa istim rasporedom boja kao kod glavne duge, onda je to pravi fenomen.

“Mnogi su ostali zaintrigirani. Ovo je nešto veoma rijetko”, kazao je BBC-jev meteorolog Simon King te dodao kako su duge inače među najfascinantnijim fenomenima vremenske prognoze.

“Is there a professor of rainbows out there?”

BBC Weather meteorologist Simon King says an incredibly rare rainbow spotted in the Highlands has led to some head scratching.https://t.co/bkA4dmgwep pic.twitter.com/HAcTvCx7OT

— BBC Highlands (@BBCHighlands) July 18, 2019

On je pojasnio kako je trostruka duga u Škotskoj imala iste karakteristike kao dvostruka duga.

“Nekad ćete možda imati dovoljno sreće da vidite duplu dugu iza koje ćete videti još jednu blijeđu dugu koja će imati obrnuti redosljed boja, od ljubičaste do crvena sa lijeva na desno, umjesto od crvene do ljubičaste kao u glavnoj. U rijetkim situacijama, možete biti sretni da vidite reflektirajuću dugu. Međutim, jedan od naših meteoroloških posmatrača jutros nam je poslao fotografiju koja ima sve ove stvari, ali kada pogledate bolje, primijetit ćete da unutar glavne duge postoji još jedna duga koja ima isti redosljed boja kao primarna”, pojasnio je King.

Duga inače nastaje jednostrukim ili višestrukim lomom i odbijanjem svjetlosti u kapljicama kiše.(Izvor: Dž. L.)