Mještani bihaćke Mjesne zajednice Ripač, pokrenuli su inicijativu kojom žele obnoviti u Drugom svjetskom ratu porušenu staru ripačku džamiju

Budući da su ruševine ove bogomolje više od sedam decenija obrasle šibljem, upriličili su do sada nekoliko akcija temeljitog čišćenja ovog terena, a posljednju proteklog vikenda.

Jedna je to od najstarijih džamija na ovim prostorima koja datira iz Osmanskog doba, a za čiju će rekonstrukciju projekt izraditi Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Unsko-sanskog kantona. U toku je prikupljanje historijske građe i starih projekata kako bi se obnovom zadržao nekadašnji izgled džamije.

(rtvusk.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.