Ukoliko kontrolirate svaki korak svog djeteta, umjesto njega rješavate domaće zadatke, zovete njegove drugove da pitate šta treba da nauči, raspravljate se sa njegovim vršnjacima jer se nisu ponašali prema njemu kako vi očekujete, dobrodošli u krug “helikopter” roditelja.

To znači da pretjerujete. Da ste umješani i tamo gdje bi trebalo i gdje ne bi smjelo. Da ne puštate dijete da diše. Rušite mu samopouzdanje i činite ga nesposobnim za život.

Iako ovaj termin stiže iz američke psihologije, on je upotrebljiv u svim zemljama. A istraživanja pokazuju da je u sve većoj upotrebi, jer roditelji danas idu iz krajnosti u krajnost – ili se ne posvećuju mnogo djeci ili u tome pretjeruju.

– Naravno da je potrebno i važno da budu uključeni u vaspitanje mališana, ali mora da se napravi zdrav model, koji znači da se dijete ne guši i da se nad njim ne stoji 24 sata dnevno, ne puštajući ga da misli svojom glavom i stiče svoja iskustva – upozoravaju dječiji psiholozi.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Roditelji danas idu iz krajnosti u krajnost ili se ne posvećuju mnogo djeci ili u tome pretjeruju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.