Roditelji preminule djevojčice Sofije Mićević: Ni fening nećemo uzeti za sebe

klix.ba

Porodica trogodišnje Sofije Mićević koja je, čekajući operaciju u Americi, preminula 26. aprila u Beogradu od akutne limfoblastne leukemije, pozvala je sve humanitarne organizacije iz BiH da im se jave ako im je potreban novac za liječenje bolesne djece.

“Na Sofijinom računu, koji je ujedno naš privatni račun, ima 159.508 dolara. Na računu u markama je 556.384 KM zaključno sa današnjim danom. Ovaj novac bit će preusmjeravan za svu drugu bolesnu djecu i sa njega nećemo uzeti ni fening”, rekao je Srni Sofijin otac Vanja Mićević odgovarajući na prozivke da ova sredstva porodica želi da zadrži za sebe.

Mićevići su potvrdili da prekidaju svaki oblik saradnje sa Humanitarnom organizacijom “Budimo ljudi” jer, kako tvrde, njihova kćerka je izgubila bitku za život djelimično i zbog sporosti birokratije.

“Mi smo se na početku akcije ‘Srcem za Sofiju’ saglasili sa tim udruženjem da će sve pare skupljene tokom akcija za pomoć Sofiji biti preusmjerene drugoj bolesnoj djeci. Ali, ponavljamo, problem nije nastao jer smo željeli da prekinemo saradnju sa organizacijom ‘Budimo ljudi’, već zbog birokratije i čekanja u vezi sa preusmjeravanjem novca drugoj bolesnoj djeci sa podračuna organizacije ‘Budimo ljudi’ koji je otvoren na ime Sofija Mićević”, rekli su Mićevići.

Oni to ilustruju slučajem Hane Pašanbegović kojoj je hitno bio potreban novac za liječenje očiju u Turskoj.

“Obratili smo se organizaciji ‘Budimo ljudi’ da se sa podračuna otvorenog na ime naše kćerke uplati pomoć za Hanu. Definisano je da će 10.000 eura od 30.000 koliko je potrebno, biti uplaćeno 11. maja, ali se čekalo 23 dana”, navode Mićevići i s tim u vezi poručuju da ranije nisu htjeli da udovolje zahtjevu Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” da sav novac sa njihovog privatnog računa bude prebačen na račun ove organizacije.

Oni poručuju da ih pogađa to što ih prozivaju zbog novca, iako nije prošlo ni 40 dana od sahrane male Sofije.

“Pogodila nas je objava na društvenim mrežama od ljudi iz organizacije `Budimo ljudi` da hoćemo novac da uzmemo sebi, iako nijedna marka nije prešla preko privatnih računa”, rekao je Vanja Mićević.

Iz Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” danas je saopšteno da je u akciji “Srcem za Sofiju” na račun ove organizacije prikupljeno 271.235 KM, te da nije ispoštovan dogovor sa Sofijinim roditeljima da će, ako dijete iz bilo kojeg razloga ne ode na liječenje u Baltimor, sav novac prikupljen u akciji biti objedinjen na jednom podračunu organizacije “Budimo ljudi”.

“Do današnjeg dana organizacija nema saznanja o iznosima na KM i deviznim računima roditelja. Imamo dokaze da je na dan 9. maj na računu bilo 554.554 KM i 159.508 dolara, a u račune u švicarskim francima i eurima nikako do sada nismo imali uvid. Organizacija pravno i moralno odgovara samo za iznos na svom računu. Od novca koji je na računima Sofijinih roditelja, a prikupljen je u akciji ‘Srcem za Sofiju’ se ograđujemo”, saopšteno je iz ove organizacije.

Iz organizacije “Budimo ljudi” navode da su zaključno sa današnjim danom od sume prikupljene u akciji “Srcem za Sofiju” isplatili 105.893 KM.

Od tog iznosa 60.000 KM je uplaćeno na Sofijin račun u Novoj banci kada je trebalo da otputuje za američki Baltmor, 7.875 KM dato je za troškove Sofijine sahrane, a 16.560 KM za koncentratore kisika za sestre Gojić iz Doboja.

“Za troškove liječenja Hane Pašanbegović iz Zenice uplaćeno je 19.558 KM, za troškove odlaska i pregled malog Milana Šarića iz Banje Luke kod specijaliste u Gracu 1.400 KM, dok je 500 KM preusmjeravanje novca uplaćenog od rukovodstva Doma zdravlja Banja Luka za liječenje njihove radnice Milke Latinović”, navode iz ove organizacije.

Iz Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” poručuju da je na Sofijinom podračunu na raspolaganju 165.342 KM koje će biti usmjerene na troškove liječenja druge djece, kao što je i obećano.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...