Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu “Brekovica” tvrde da nije bilo govora o ispisivanju njihove djece iz ove škole

A.Zunic/Biscani.net

Nakon održanog sastanka u Osnovnoj školi “Brekovica”, po pitanju pohađaja ove škole od strane djece migranata koji su smješteni u prihvatnom centru “Sedra” kod Cazina, odlučeno je da će 51 dijete pohađati ovu osnovnu školu, što je izazvalo burne reakcije od strane roditelja čija djeca pohađaju ovu školu, a što su prenijeli mnogi mediji sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pisano je i pričano o tome da su roditelji najavili ispisivanje djece iz ove škole, te da su tražili da djeca migranti budu smješteni u poseban razred, odnosno da ne borave u učionicama sa ostalom djecom.

“Ako već MZ Srbljani i Ostrožac nisu dale da im se miješaju s djecom zašto onda kod nas mogu”, komentirala je jedna od mještanki, prenosi portal Klix.ba .

Nakon što je i naš portal ovakvu vijest prenio, koja je, podsjećamo, ponavljana kroz mnoge vrste medija prethodnih dana, na mejl adresu našeg portala stigao je demantij na ovu vijest, i to od strane jednog od roditelja, koji donosimo u nastavku:

“Javljam Vam se u svojstvu roditelja koji je učestvovao na svim posljednjim razgovorima o eventualnom dolasku djece migranata u školu u Brekovici. Nikakva konačna odluka nije donesena, nikakvih ispisa iz škole nema, pa Vas molim da povučete tu vijest u interesu procesa i u interesu da tačno izvjestite javnost. Nadam se da ćete nam u tome pomoći da javnost zna činjenice, a ne da se manipuliše s masama slanjem netačnih informacija”, naveo je jedan od roditelja u demantiju koji je poslao na mejl adresu našeg portala.

Bili bismo sretni ako nije bilo govora o ispisivanju djece, odvajanju u drugi razred, negodovanju i bilo čemu drugom što se kosi sa Konvencijom o pravima djeteta, o čemu baš i ne svjedoče brojne izjave i informacije koje su plasirane u javnost. Naš portal je svaku informaciju objavio s ciljem informisanja građana, nepristrasno, istinito i objektivno, pa tako donosimo i ovaj demantin roditelja.

Podsjećamo, prije nekoliko dana obilježen je Međunarodni dan djeteta, svi su govorili o pravima djece, dok su i isto vrijeme prava djece migranata prekršena. Krajina je ovoga puta nekome odlučila oduzeti ovo pravo.

Zapitajmo se, šta da našoj djeci neko ne dozvoljava pohađanje škole u nekoj od država Evrope i svijeta? Tužno je ovo opiranje od strane nas Bosanaca, koji su “merhametli” ljudi. Tužna je ovakva reakcija od nas koji imamo članove porodice kao migrante u drugih zemljama, te koji smo sami isto iskusili na vlastitoj koži.

Kako je prenio “Stav”, jedan od mještana Brekovice je kazao da neće dopustiti da djeca migranti dolaze u školu, s druge strane, roditelji tvrde da nije bilo govora o ispisivanju djece.

Kako će se ovaj problem prelomiti, pokazat će naredni period.5

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...