– 1419. U Pragu se odvila “prva praška defenestracija” koja je bila jedan od povoda Husitskih ratova (1419 – 1436).

– 1784. Umro Denis Didero (Diderot), francuski filozof i književnik, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije 18. stoljeća, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske Enciklopedije.

– 1818. Rođena Emili Bronte (Emily Bronte), engleska književnica irskog porijekla, koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”. Riječ je o djelu koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije.

– 1863. Rođen Henri Ford (Henry Ford), američki industrijalac, osnivač Ford Motor Companyja. Uveo je pokretne trake u autoproizvodnju i izazvao revoluciju u industriji koja je imala ogroman utjecaj na današnje industrijsko poslovanje, ali i kulturu općenito.

– 1898. Umro Oto van Bismark Šonhauzen (Otto von Bismarck Schönhausen), njemački državnik i ujedinitelj Njemačke. Bio je prvi kancelar ujedinjenog Njemačkog carstva, predsjednik vlade punih 28 godina, do 1890. godine, kada je podnio ostavku pod pritiskom cara.

– 1898. Rođen Henri Mur (Henry Moore), jedan od najvećih britanskih i svjetskih vajara 20. stoljeća. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima, kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i centar “Lincoln” u Njujorku.

– 1930. Urugvaj je u Montevideu, pobjedom u finalu Prvog svjetskog nogometnog prvenstva nad Argentinom od 4:2, postao prvi svjetski prvak u nogometu.

– 1935. U Velikoj Britaniji je objavljena prva džepna knjiga, “Penguin book”, prema ideji Alena Lejna (Allen Lane) da napravi “knjigu koja će imati cijenu kao 10 cigareta”. Prva knjiga bila je “Ariel” Andrea Mauroisa.

– 1947. Rođen Arnold Švarceneger (Schwarzenegger), austrijsko-američki filmski glumac, političar i bodibilder. Poznat po ulozi u akcijskim filmovima “Terminator”, “Commando”, “Predator”, “Last Action Hero” i drugih.

– 1971. Američki svemirski brod Apolo 15 s kosmonautima Dejvidom Skotom (David Scott) i Džejmsom Irvingom (James Irwin) spustio se na Mjesec.

– 1971. U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona boing 727 poginule su 162 osobe.

– 1974. Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru.

– 1997. U eksplozijama bombi dvojice arapskih bombaša samoubica na prepunoj jerusalemskoj tržnici poginulo je 18, a ranjeno najmanje 170 ljudi.

– 2002. Predsjednici Demokratske Republike Kongo i Ruande Džozef Kabila (Joseph Kabila) i Pol Kagame (Paul Kagame) potpisali mirovni ugovor u cilju okončanja građanskog rata koji je počeo 1998. i u kojem je umrlo od gladi ili nedostatka medicinske njege više od 2,5 miliona ljudi, uglavnom civila.

– 2003. U meksičkom gradu Pueblu s pokretne trake sišla zadnja u svijetu “stara” Volkswagen Buba koja je, praćena TV kamerama, odmah krenula na prvu, a ujedno i zadnju vožnju prema muzeju u njemačkom Wolfsburgu.

– 2007. Umro Ingmar Bergman, švedski filmski i pozorišni reditelj i scenarist koji se smatra jednim od najvećih i najutjecajnijih modernog filma. Zajedno s Federikom Felainijem (Federico Fellini), smatra se jednim od najpoštovanijih i najutjecajnijih reditelja dvadesetog stoljeća.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba