Ronaldo zbog utaje poreza gubi vitešku titulu

cazin.net

Zvijezda Juventusa i reprezentacije Portugala, Cristiano Ronaldo, mogao bi da ostane bez odlikovanja u svojoj rodnoj zemlji, pošto je u Španiji priznao krivicu za utaju poreza.

Ronaldo je u utorak priznao krivicu za utaju poreza u periodu od 2011. do 2014. godine, kada je bio fudbaler Reala, prenosi Sport klub.

On u tom vremenu nije prijavljivao ostvarene prihode na korištenje prava na svoj lik, zbog čega je osuđen na 23 mjeseca zatvora i 18,8 miliona eura kazne.

Ipak, on neće iza rešetaka, pošto su u Španiji zatvorske kazne ispod dvije godine uslovne, ali bi zato mogao da ostane bez viteške titule koju je dobio u Portugalu.

Ronaldo je 2014. godine odlikovan medaljom princa Enriquea i postavljen za velikog oficira ovog reda, dok je dvije godine kasnije dobio i odlikovanje za zasluge, nakon što je sa reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa je najavio da bi Ronaldu zbog problema sa zakonom mogla da se oduzmu odlikovanja za zasluge, a da će odluku o tome donijeti nadležne sudske vlasti.

Sa druge strane Miguel Albuquerque, predsjednik regionalne vlade Madeire, ostrva gde je Ronaldo rođen, istakao je da njegov slavni sunarodnik nije kriminalac i da je sve do tumačenja zakona.

“Ovdje na Madeiri smo ga uvijek posmatrali kao dobru osobu. On je najslavniji Portugalac na svijetu”, rekao je Albuquerque.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...