Rošić: USK će sufinansirati neophodne radove za osiguranje putnih prelaza

Fena

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić danas je u Bihaću održao radni sastanak sa direktorom bihaćke direkcije Željeznica FBiH Samirom Alagićem, s kojim je razgovarao o mogućnosti uspostavljanja dodatnih redovnih željezničkih linija na obnovljenoj trasi Unske pruge, u čiju je revitalilizaciju Vlada Federacije BiH uložila 2,3 miliona KM, saopćeno je iz Vlade USK.

Dva mjeseca nakon pokretanja željezničke linije Sarajevo-Bihać-Sarajevo ta se linija pokazala kao jedna od najisplativijih. Iz Bihaća ka Sarajevu vozom je u tom periodu putovalo oko 2.000 putnika, ali konkretni pokazatelji bit će dostupni u kvartalnom izvještaju Željeznica FBiH, informisao je direktor Alagić.

Na obnovljenom dijelu pruge najizglednije je pokretanje redovnog putničkog voza na relaciji Bosanski Novi-Bihać što je već nagovijestio federalni premijer Fadil Novalić na dočeku prvog talgo voza iz Sarajeva.

Revitalizacija Unske pruge pruža Unsko-sanskom kantonu nove razvojne prilike kad su u pitanju prevoz robe i putnika, posebno nakon izraženog interesa kineskih investitora u susjednoj Hrvatskoj da ulažu u u obnovu i modernizaciju Unske pruge do državne granice s Bosnom i Hercegovinom, što otvara nove šanse za oživljavanje Unske pruge, jedne od najznačajnijih željezničkih veza u bivšoj državi.

Premijer USK kazao je da je Kanton spreman sufinansirati neophodne radove koji su uvjet i za sigurnost u odvijanju saobraćaja ali i za skraćivanje vremena vožnje. To se prije svega odnosi na uređenje putnih prelaza kojih je na ovom području 50 i to sedam u nadležnosti Cesta FBiH, 20 u nadležnosti Grada Bihaća i 23 u nadležnosti Općine Bosanska Krupa.

– JP Željeznice FBiH bi sufinansirale uređenje prelaza s 50 posto sredstava, a Unsko-sanski kanton, u dogovoru sa predstavnicima Grada Bihaća i općina, bi se uključio u sufinansiranje, s obzirom na to da je potreban iznos od 300.000 KM po pružnom prelazu prevelik za budžete lokalnih zajednica – kazao je Rošić.

Ističe da je željeznički promet u interesu građana i razvoja ovog dijela BiH.

– To je interes svih nas i moramo se uključiti, u skladu s mogućnostima. Redovna linija na relaciji Bihać- Bosanski Novi bila bi posebno značajna za učenike i radnike iz Bosanske Otoke i Bosanske Krupe. Da projekt zaživi potrebno je instalirati pružne prelaze i tu smo spremni da se uključimo i da zajednički nastupamo prema višim nivoima da se osiguraju potrebna sredstva – podvukao je premijer.

Dodaje da je potrebno imati razumijevanje za teško financijsko stanje lokalnih zajednica, te da će prelazi povećati sigurnost svih učesnika u saobraćaju, ali i omogućiti znatno brže kretanje vozom.

– Drago mi je što Željeznice Federacije ozbiljno razmišljaju o daljnjem razvoju željezničkog saobraćaja u našem kantonu – zaključio Rošić.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...