Važno je da se fudbal nastavio i u ovim teškim vremenima, a bez navijača ova igra izgubila je dio sebe. Nadamo se da će utakmica UEFA Superkupa biti pilot-projekt za početak povratka navijača na tribine.
Vrlo usko sarađivali smo s mađarskim savezom i vlastima da se utakmica odigra uz primjenu mjera, koje će osigurati zdravlje svima koji budu gledali ili igrali ovu utakmicu.

Sigurnost ljudi ne smije biti ugrožena, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin i time najavio da će uz određene okolnosti biti dozvoljeno navijačima da prate utakmice nacionalnih selekcija.

Prema informacijama do kojih je „Dnevni avaz“ stigao, UEFA će uskoro objaviti pet izmjena vezanih za Ligu nacija i koronavirus. Jedna od izmjena je da će određeni broj navijača moći prisustvovati utakmicama reprezentacija, ali po nacionalnim pravilima.

– Ključno je da će određen procent publike na utakmicama Lige nacija moći biti na tribinama, ako je u toj državi dozvoljeno publici da prati utakmice nacionalne lige – kaže naš izvor.

To je jasna poruka, a jasno je da u ovakvom raspletu situacije Krizni štab Republike Srpske drži konce u svojima rukama. Prije određenog vremena iz Federacije je stiglo odobrenje da na utakmicama može biti maksimalno 500 navijača po jednoj tribini, ali iz manjeg bh. entiteta stigla je zabrana.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske 14. septembra razmatrao je na 55. sjednici, održanoj u Banjoj Luci, epidemiološku situaciju u manjem bh. entitetu, a tom prilikom su objelodanili da se preventivne mjere produžavaju još 14 dana.

Tako će naredne sedmice imati priliku za popravni, a novo produžavanje mjera značilo bi da će „Zmajevi“ Sjevernu Irsku u okviru baraža Lige nacija dočekati na Grbavici bez prisustva publike.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.