Sud Bosne i Hercegovine odobrio je zahtjev Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da se prolongira obustava izvršnog postupka kojeg je RS pokrenula protiv UIO, saznaje Klix.ba. Tako da za sada RS ne može blokirati ovu državnu instituciju.
Naime, RS je danas ponovo blokirala račune Uprave da bi naplatila preostali dug od oko 23 miliona КM. To su učinili jer je istekao rok te još nije došlo do dogovora između Federacije BiH i RS-a da se iznađe neki drugi model izvršenja te sudske presude.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je za Klix.ba da će tek sutra znati šta se danas dešavalo u bankama.

“U ovom momentu ne znamo da li je neka od banaka nešto uradila. Mi smo prije 15-ak dana s obzirom da smo znali da neće biti dogovora između RS-a i FBiH, poslali zahtjev Sudu da se produži rješenje kojim se prekida prinudno izvršenje presude. Sutra bi Upravni odbor UIO nama trebao dostaviti rješenje Suda po ovom pitanju”, kazao nam je Kovačević.

Podsjetimo, RS se krajem maja odlučila na blokadu računa UIO, ali je Sud BiH naredio obustavu izvršnog postupka dok nadležni u UIO ne pronađu rješenje za isplatu.