Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je da su rudari koji štrajkuju glađu u jamama RMU Zenica umorni i iscrpljeni te da je tokom noći intervenirala Hitna pomoć i da su četiri rudara zbrinuta.

– Ljudi su umorni, iscrpljeni i bojim se da bi mogli imati i težih slučajeva na osnovu njihovog fizičkog i psihičkog stanja. Od jučer od 15 sati traje štrajk glađu radnika pogona Stara jama i Stranjani, a od jutros imamo štrajk glađu i u trećem pogonu Raspotočje – kazao je Husić, dodajući da je u jamama između 150 i 200 rudara.

Kaže da su jutros još jednom najodgovornijim ljudima iz Vlade FBiH, ”Elektroprivrede BiH” i rudnika uputili određeni akt u kome ponavljaju jučer predstavljene stavove i zahtjeve.

– Pozivamo na maksimalno ozbiljan i odgovoran odnos prema ovoj situaciji da bismo pokušali svi zajedno iznaći rješenje koje će omogućiti izlazak iz trenutne situacije, a da onda analiziramo sve ovo što se dešavalo proteklih nekoliko dana i definiramo pravac kada je riječ o Rudniku mrkog uglja Zenica – kazao je Husić.

Kako je poznato, računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga, pa rudarima nisu isplaćena njihova primanja.
Predstavnici Sindikata rudara najavili su kako bi od 13. septembra mogli stupiti u generalni štrajk ukoliko im se do tada ne isplate zarađene plaće. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.