Kako nam je pojašnjeno, dogovoreno je da ova sredstva trebaju biti osigurana iz naloženih reorganizacija rudnika, a ne iz povećanja cijene uglja. 

Zanimljivo je da je Uprava prekjučer najprije odbila dati saglasnost na povećanje, ali se jučer ujutro situacija promijenila.

Radi se o zahtjevima rudara kroz novi Kolektivni ugovor.

Ovo znači da će rudarima zaposlenim u sedam rudnika koncerna biti povećane plaće za osam posto, za šta će na godišnjem nivou biti potrebno izdvojiti oko 15 miliona maraka.

Nova satnica počet će se implementirati od 1. marta ove godine. Uprava, također, smatra da se u narednih pola godine mora početi primjenjivati plan reorganizacije rudnika.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao nam je jučer da ih o tome „Elektroprivreda BiH“ nije zvanično obavijestila, ali da povećanje satnice podrazumijeva povećanje plaća za osam posto.

Prema njegovima riječima, upoznat je da s tim da je jučer o tome trebalo bilo govora, kako bi se njihovi zahtjevi uvažili. 

– Sutra (srijeda, op. a.) imamo novi sastanak. Mi tražimo da se ovaj Kolektivni ugovor primjenjuje i na rudnike Kakanj i Gračanica Gornji Vakuf. To je taj član 2. Nadamo se da će tako i biti – rekao nam je Husić.

Inače, Sindikat rudara održat će danas sjednicu Upravnog odbora. Oni su za kraj januara najavili štrajk ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Raspon prosječne neto plaće u rudnicima koncerna je od 1.050 do 1.120 KM. Najviše plaće imaju rudari Rudnika Gračanica, s prosjekom od 1.380 maraka. 

Ovaj rudnik skoro je jedini u FBiH koji nema nikakve dugove i ostvaruje svoje planove.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Rudarima će biti povećane plaće / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.