Rudd: Sporazum o Brexitu premijerke May najbolja opcija

FENA

Britanska ministrica za rad i penzije Amber Rudd izjavila je da je sporazum premijerke Therese May o Brexitu najbolja opcija i jedini mogući plan za napuštanje Evropske unije, iako je priznala da bi “plan B” mogao biti potreban.

Članovi parlamenta spremaju su da glasaju o sporazumu premijerke May u utorak, u potezu koji riskira stvaranje još veće neizvjesnosti u petoj ekonomiji svijeta i ostavlja otvorenim brojne moguće opcije, među kojima je i britansko napuštanje bloka bez ikakvog sporazuma s EU.

– Najbolji sporazum koji nam je na raspolaganju je onaj koji je iznijela premijerka. Postoji samo jedan plan – izjavila je Rudd za BBC radio u subotu.

May tvrdi da poslanici moraju podržati njen plan o odlasku ili će se suočiti s bolnim “Brexitom bez sporazuma” o napuštanju EU, ili čak i s opcijom da Brexita uopće ne bude, ali je Rudd izjavila da bi “plan B” mogao biti neophodan.

– Ako on (plan premijerke May) ne bude usvojen, svašta bi se moglo desiti: narodno glasanje, “Norveška plus”, svaka od tih opcija mogla bi postati reanost – kazala je.

Norveška nije članica EU, ali je u jedinstvenom tržištu bloka, što joj dopušta nesmetano kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. “Norveška plus” također podrazumjeva britanski ostanak u carinskoj uniji s EU, u kojoj nije Norveška.

Neki proevropski poslanici, među kojima su i oni iz vladajuće Konzervativne stranke premijerke May, također su izrazili podršku drugom referendumu o članstvu u EU ili “narodnom glasanju”.

Rudd je izjavila da bi, čak i u slučaju da izgubi na glasanju u utorak, May trebala ostati na premijerskom položaju.

– Njena ostavka ne dolazi u obzir – kazala je ona, prenosi Reuters.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...