Nadležni organi u Moskvi meta su oštrih kritika zbog odluke da se likvidiraju psi i mačke s ulice, kao i zbog obavljanja masovne deratizacije u tom gradu.


Ovaj potez napravljen je radi prevencije epidemije koronavirusa, uprkos tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije da ne postoje dokazi koji pokazuju da se ljubimci poput pasa i mačaka mogu zaraziti novim virusom. 

Troje ruskih građana s kruzera u Japanu liječi od zaraze virusom COVID-19, dok se dvoje kineskih državljana hospitaliziranih u Sibiru oporavilo i napustilo bolnicu. Iako je u Rusiji zabilježen ograničen broj zaraženih slučajeva, vlasti su uvele niz mjera za prevenciju izbijanja epidemije.

Na snazi je složena akcija potpune deratizacije u Moskvi, a hvataju se i psi i mačke lutalice kako je potvrdila Elena Andrejeva, čelnica Federalne službe za nadzor na području zaštite prava potrošača i dobrobiti čovjeka. Ona nije pojasnila razlog za uvođenje ovakvih mjera, osim da je njihov cilj spriječiti širenje koronavirusa.

Prema izvještajima iz Kine, zdravstveni službenici u pojedinim mjestima ubijaju ljubimce u pokušaju da obuzdaju epidemiju. PETA, američka organizacija za zaštitu životinja, osudila je kineske vlasti, pozvavši ih da ne zloupotrebljavaju epidemiju koronavirusa kao izgovor za zlostavljanje životinja.

Pored ovih mjera, vlasti u Moskvi počele su i provoditi racije nad mogućim nosiocima virusa, koristeći tehnologiju za raspoznavanje kako bi se učinkovitije primijenio karantin, dok je na stotine osoba već smješteno u izolaciju širom Rusije.

Federalna agencija za turizam pozvala je na uzdržavanje od organiziranih turističkih posjeta Italiji, Južnoj Koreji i Iranu. Rusija namjerava obustaviti sve letove iz Južne Koreje i do nje, izuzev onih koje provode aviokompanije “Aeroflot” i “Aurora”. Također je najavljeno da se regularne i tranzitne vize neće izdavati građanima Irana do daljnjeg.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Rusi likvidiraju mačke i pse lutalice zbog straha od koronavirusa / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.