Rusija / Moskva se sprema za Kurban bajram: Još tri prostora za klanjanje bajram-namaza

Biscani.net
Moskovske vlasti osigurale su tri dodatna prostora za jutarnju molitvu muslimanskih vjernika za Kurban bajram 21. augusta.

Moskovske vlasti osigurale su tri dodatna prostora za jutarnju molitvu muslimanskih vjernika za Kurban bajram 21. augusta.

Pored četiri velike gradske džamije, bajram-namaz će se klanjati i na dodatnim lokacijama – šumskom parku Butovo na raskrsnici Ulice akademika Gluška i Bulevara Dmitrija Donskoja, potom na fudbalskom terenu Brateevskog kaskadnog parka na rijeci Moskvi, te u drugom paviljonu parka Sokolniki.

Razlog za ovaj potez je činjenica da su četiri moskovske džamije i prostor oko njih pretijesni za veliki broj muslimanskih vjernika, pogotovo za bajram.

Najveća islamska bogomolja u ruskoj metropoli – Moskovska saborna džamija – u danima bajrama prima oko 100.000 vjernika, Stara džamija u naselju Tatar prima između 25 i 30 hiljada vjernika, sličan je kapacitet i džamije u Hačaturjanovoj ulici, dok Memorijalna džamija u Parku pobjede prima skoro 40.000 vjernika.

Na teritoriji Moskovske oblasti bit će i 39 mesdžida i drugih prostora u kojima će se klanjati bajram-namaz, dok će kurbani doći s 13 farmi i klanica na širem području glavnog grada Rusije.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...