Rusija je počela premještanje tri zarobljena broda ukrajinske mornarice nakon što su ruske novine izvijestile da će ih Moskva vratiti u Ukrajinu uoči samita o istočnoj Ukrajini sljedećeg mjeseca.

Izvještač s Krima, poluotoka koji je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, vidio je tegljače kako tri plovila vuku kroz Kerčanski moreuz prema Crnom moru, gdje mogu potencijalno biti dalje dostavljeni prema Ukrajini.

Rusija je zarobila brodove kraj obale Krima u novembru prošle godine nakon što je otvorila vatru na njih, pri čemu je ranjeno nekoliko mornara. Moskva je navela da su brodovi – dva mala ukrajinska oklopna artiljerijska broda i tegljač – ušli ilegalno u njene teritorijalne vode. Kijev je to negirao.

Rusija je vratila mornare koji su u septembru bili na brodovima, za Ukrajinu kao dio dogovora o razmjeni zarobljenika.

Ruske novine “Conversant” izvijestile su u subotu da je Moskva odlučila da vrati brodove u Ukrajinu i da će biti vraćeni u Crno more s ruskim tegljačima i predati ukrajinskim tegljačima.

Taj će se potez vjerovatno smatrati mjerom za gradnju povjerenja uoči planiranog samita o Ukrajini sljedećeg mjeseca.

Čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastat će se 9. decembra u Parizu u pokušaju napredovanja napora za mirno rješavanje sukoba na istoku Ukrajine, objavilo je u petak francusko predsjedništvo.

Različite ruske medijske kuće objavile su da će brodovi biti vraćeni u Ukrajinu bez oružja i dokumentacije.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba