Gershkovich je, za razliku od mnogih zapadnih novinara, nastavio da izvještava iz Rusije tokom njene ofanzive na Ukrajinu.

Bio je prvi novinar koga je Moskva uhapsila zbog optužbi za špijuniranje – što on i njegov poslodavac odlučno negiraju – od Hladnog rata, što je izazvalo jezu u medijskim krugovima.

Vrijeme pritvora je produženo za tri mjeseca – kazao je portparol moskovskog suda Lefortovski.

Novi krajnji rok za pritvor je 30. novembar.

AFP-u je odbijen pristup sudnici za ročište, koje je održano iza zatvorenih vrata.

Novinari AFP-a vidjeli su, međutim, 31-godišnjaka, s lisicama na rukama i u kariranoj košulji i farmerkama, koga su maskirani ljudi uveli u zgradu suda.

Wall Street Journal naveo je da je “duboko razočaran” što će Gershkovich ostati “arbitrarno i nezakonito pritvoren jer je obavljao svoj novinarski posao”.

– Neosnovane optužbe protiv njega su kategorički lažne i mi nastavljamo da se zalažemo za njegovo trenutno puštanje na slobodu – navodi se u saopćenju njujorških novina.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je pozvao na oslobađanje novinara.

U Njemačkoj je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također kazala u četvrtak da Gershkovich “mora biti pušten na slobodu”.

Odluka moskovskog suda “pokazuje šta ta brutalna sila kod kuće znači – da u Rusiji nema pravičnih suđenja – kazala je ona.

Gershkovich je uhapšen tokom izvještajnog putovanja u uralskom gradu Jekaterinburgu 29. marta.

Rusija nije dostavila javne dokaze o optužbama, a pravni postupak je klasifiiciran kao tajan.

Gershkovich, koji je ranije izvještavao za AFP,  opširno je pisao o tome kako su obični Rusi iskusili ofanzivu na Ukrajinu, uključujući razgovore s porodicama poginulih vojnika.

U vrijeme hapšenja, vjerovalo se da radi na priči o privatnoj vojnoj kompaniji Wagner, koja se bori u Ukrajini.

Wagnerov šef, Jevgenij Prigožin, kasnije je pokrenuo kratku pobunu u Rusiji. Pretpostavlja se da je poginuo u srijedu nakon što su ruski zvaničnici saopćili da je bio u avionu koji se srušio, i da su svi putnici poginuli.

Gershkovich se od tada nalazi u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo, poznatom po tome što zatvorenike drži u skoro potpunoj izolaciji.

Američka ambasadorica u Rusiji, Lynne Tracy, uspjela je vidjeti Gershkovicha prošle sedmice u svojoj trećoj posjeti od njegovog pritvaranja.

Ambasadorica je izvijestila da je “Evan i dalje dobrog zdravlja i da je jak, uprkos okolnostima”, saopćio je State Department nakon njene posjete, prenosi Fena.

(Izvor: Hayat.ba)