Direktor Odjela za Evropu pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Rol Tomsen (Poul Thomsen) izjavio je da su od MMF-a hitnu finansijsku pomoć, izuzev Rusije i Turske, tražile sve zemlje istočne i centralne Evrope.

Tomsen je objavio kolumnu u kojoj je komentirao aktivnosti MMF-a u jeku globalne pandemije COVID-19 i njenih posljedica po ekonomiju, javlja Anadolija.

Ističući kako je koronavirus snažno pogodio Evropu, Tomsen je poručio da je potpuno izvjesno da će i posljedice biti teške po ekonomiju kontinenta. On je upozorio da mjesečna obustava rada sektora koji nisu nužni za život u vrijeme pandemije, donosi značajno smanjenja u bruto nacionalnom dohotku na godišnjem nivou.

– Ove godine je neizbježna reakcija na postojeću krizu i agresivan odgovor svih zemalja. Već, međutim, vidimo razlike u intervencijama zemalja u Evropi – poručio je Tomsen.

Ističući kako je zemljama u razvoju potrebna podrška MMF-a, Tomsen je naveo da su zemlje centralne i istočne Evrope već zatražile pomoć unutar MMF-ovog programa brzog finansiranja, a da to nisu tražile Rusija i Turska.

On je, također, naveo da je MMF za brzu finansijsku pomoć zemljama izdvojio skoro 50 milijardi dolara, a da tu pomoć želi više od 70 članica.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Rusiji i Turskoj, izgleda, pomoć ne treba: Još nisu zvali MMF / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.