Jedan od potpornih stubova ruske vanjske politike u Bosni i Hercegovini je zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR)

Zatvaranje OHR-a i uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su tačke u kojima se sreću politike SNSD-a i Dodika, HDZ-a i Dragana Čovića i Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Sergej i Valentina
Nakon posljednjih izbora i podrške koju je Dodik uživao, između ostalih, i u ruskim državnim medijima na srpskom jeziku, nema sumnje da je Dodik vodeći ruski klijent na Balkanu i da je jedna od njegovih glavnih zadaća podrivanje uticaja Zapada u BiH, odnosno onemogućavanje integracije BiH prije svega u NATO. I ključni ruski donosioci odluka i Dodik su svjesni da je u političkom smislu Evropska unija tigar od papira, odnosno da ne postoji koherentna evropska vizija za područje bivše Jugoslavije, te je EU stoga prihvatljivija.

Milorad Dodik je zaštitnik srpskih interesa i vojvoda “tvrđave srpstva” u svijetu, izjavila je predsjednica Savjeta Federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, nakon izbora Milorada Dodika za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Malo je teže utvrditi da li je zatvaranje OHR-a bila inicijalno ruska ideja, koju je Dodik preuzeo ili je Dodik u to uvjerio Kremlj, ali nema sumnje da u proteklih nekoliko godina – a izvjesno je da će tako biti i u doglednoj budućnosti – ruski i Dodikovi interesi konvergiraju upravo u toj tački.

U napadima na Ured visokog predstavnika Dodiku su se horski pridružili i godinama učestvuju i najviši zvaničnici Kremlja, od ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, preko predsjednice Savjeta Federacije ruskog parlamenta Valentine Matvijenko, do ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov Bosnu i Hercegovinu nazvao je protektoratom, a visokog predstavnika osobom koja ima destabilizirajuću ulogu u BiH.

Dodiku bliska Alternativna televizija iz Banje Luke prenijela je početkom prošle godine Lavrovljevu izjavu čija je suština besprizorni napad na OHR. Lavrov smatra, navodi ATV, da “protektorat u BiH, koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj zemlje i ometa proces pomirenja”. “Destabilizirajuću ulogu u BiH igra visoki predstavnik”, prenosi ATV njegovu izjavu, preuzetu od ruske državne novinske agencije TASS. “Prema njegovim riječima, protektorat onemogućava njen razvoj, proces pomirenja, udaljava zemlju od strogog provođenja mirovnog sporazuma, iako je visoki predstavnik postavljen da bude njegov nadzornik”, navodi se u članku objavljenom na portalu ATV-a.

Matvijenkova, koja je u Bosni i Hercegovini boravila u aprilu 2018, također je sa govornice Parlamentarne skupštine BiH verbalno napala OHR, odnosno njegovo daljnje postojanje. Ona je u izjavi za srpsku redakciju Sputnika izjavila da se “Moskva zalaže za što brže zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, a protivi se politici koja od BiH traži da se opredeli između Evropske unije i Rusije”. Njen govor u državnom parlamentu, u kojem je rekla kako daljnje postojanje OHR-a “ponižava narode u BiH”, izazvao je i reakciju poslovično pasivnog OHR-a. U saopštenju izdanom tim povodom, OHR je podsjetio na uslove koje treba ispuniti da bi se mandat te institucije smatrao ispunjenom: “Uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, definirani na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u februaru 2008. godine, poznati pod nazivom Program 5+2, i dalje su na snazi i nisu se izmijenili.”

Da je Matvijenko iznijela zvanični stav Moskve, a ne lični stav ili mišljenje, pokazuju izjave, ali i konkretni potezi Ambasade Ruske Federacije u BiH. Ruski ambasador Petar Ivancov, čiji je posao da operacionalizira zvaničnu politiku, nedavno je, neposredno nakon opštih izbora održanih u oktobru, u Nezavisnim novinama izjavio kako zatvaranje OHR-a nije samo Dodikov nego i Čovićev cilj. Cijela izjava, onako kako su je prenijele Nezavisne, glasi: “Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da je krajnje vrijeme da se počne ozbiljno razmatrati zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH. ‘To nije samo stav Republike Srpske nego to podržavaju i Hrvati u BiH. To pitanje dobija sve veću podršku unutar društva u BiH. Vjerujemo da bi taj proces trebalo da dobije podsticaj, s obzirom na to da je BiH suverena i nezavisna. Strani protektorat je nešto što bi trebalo da postane prošlost’, istakao je Ivancov.”

Sfera uticaja

Drugim riječima, deklarisani cilj ruske vanjske politike u Bosni i Hercegovini nije samo podrivanje daljnjih integracija zemlje u NATO nego i guranje zemlje u ruke osovine Dodik-Čović. Takav ishod zapečatio bi sudbinu BiH i zauvijek je osudio na tavorenje u “sferi uticaja” koju Rusija pokušava uspostaviti u dijelu bivše Jugoslavije. Nakon neuspjeha državnog udara u Crnoj Gori i vrlo sličnog pokušaja u Makedoniji u zadnju godinu došlo je do rekalibracije ruske politike koja sada ima dva strateška kraka, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, dok je strateško partnerstvo Zagreba i Banje Luke izgrađeno na ruskoj političkoj i ekonomskoj platformi. U toj igri svako dobija ono što želi: Rusija putem Banje Luke i Dodikovog režima zadržava Bosnu i Hercegovinu izvan NATO-a, dok Zagreb ostvaruje ambicije da dodatno “libanizira” BiH putem HDZ-a i Čovića. Jedini gubitnik je Bosna i Hercegovina.

(Projekat je realiziran uz podršku Vlade SAD-a i dijelom je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Mišljenja, nalazi i zaključci autora ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke State Departmenta)