Kada ih je izdalo zdravlje i snaga, bračni par Safija (74) i Jusuf Kabilović (78) morali su napustiti svoje imanje u Trubarima kod Srebrenice, gdje su bili pravi domaćini i smjestili se u jednu garsonijeru zgrade za socijalno zbrinjavanje u Potočarima. Tada nastaje težak život ovih staraca. 

Od 300 maraka Jusufove rudarske penzije na selu su plaćali samo obaveze i kupovali ono što nisu proizveli na svom imanju. 

Danas više od pola penzije Jusuf kaže daje za lijekove. Osim bolesti koja je zadesila njega i njegovu suprugu Safiju, najveći problem im je nabavka ogrjeva za zimu.

– Ove zime ugrijala nas je humana četveročlana porodica Jeleč, koja živi i radi u Kartalu u Švedskoj. Na moju adresu poslali su 400 maraka za kupovinu drva. Dobio sam pet metara iscijepanih i složenih drva u podrum. To nije dovoljno te s jednim raspoloživim metrom drva razmišljam kako dočekati kraj zime – zabrinut je Kabilović.

Zahvaljujući porodici Jeleč i blagoj zimi, dom Kabilovića bio je topal, ali, kako Jusuf kaže, ne i dovoljno.

– Da bi nam ovih pet metara drva bilo cijelu zimu, često smo ložili samo noću i tokom dana kada su bili minusi. Očekujem da će temperature porasti te će preostali metar drva moći biti do proljeća – nada se Kabilović.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – S metrom drva razmišljaju kako će dočekati kraj zime / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.