U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jučer je iznenada u 45. godini umro Ibrahim Hodžić Ibro iz gračaničkog naselja Lukavica, jedan od najmlađih dobitnika “Zlatnog ljijana”. 

Hodžić je sa svega 16 godina uzeo pušku u ruke i krenuo u odbranu svoje Lukavice, općine, domovine… Godinu je proveo u redovima gradačačke 107.  viteške brigade, na najtežem ratištu. Nakon toga se vratio u Gračanicu, u redove 111. gračaničke brigade. Nije bilo ratišta gdje Ibro nije jurišao i oslobađao svoju zemlju.

Rat je dočekao u 212. bosanskoj oslobodilačkoj brigadi, prvoj takvoj u BiH. Značkom “Zlatni ljiljan” nagrađen je 1994. godine.

Prema riječima članova porodice, Hodžić će, nakon što tijelo stigne iz Amerike, biti ukopan na mjesnom mezarju u rodnoj Lukavici.

Iza njega su ostali supruga i 12-godišnji sin.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Sa 16 godina uzeo pušku i branio svoju BiH / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.