Sa završenim pitanjem Kosova završena priča o otcjepljenu RS

vijesti.ba
Predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da vezuje pitanje Kosova za pitanje RS.

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je pitanje izgradnje efikasne države u BiH i pitanje statusa, odnosno normalizacije odnosa Srbije i Kosova indirektno, ali i prirodno povezano.

“Takođe, tačno je da su neki političari, a po svemu sudeći i vlast koju predvodi Vučić, u RS vidjeli mogućnost za osnaživanje sopstvene pozicije u regionu, pa i u samoj BiH, a potom u eventualnim razgovorima oko nekih novih granica na Balkanu i na Kosovu. Najnovija poruka jedna je u nizu, koja kaže da ta vrsta razmišljanja o odnosu prema RS neće biti od koristi, barem ne u vidljivom roku”, smatra Janjić.

No, konstatuje da je komplikovanija igra odnos prema Miloradu Dodiku, i kao fenomenu i kao čovjeku koji trenutno monopoliše moć i vlast u RS, a često propagira razgraničenje, odvajanje i secesiju.

“Dodik je igrač koji je potreban Rusiji, ali nije on na odmet ni Zapadu. Dok god on postoji, neizvjesnost oko budućnosti RS je velika, a to znači da se sa malo uloženog napora može kontrolisati proces i u RS i u BiH. Međutim, onog časa kada se postignu dogovori, uključujući i pravno-obavezujući sporazum o Kosovu, ona vrsta politike kakva je Dodikova postaće nepotrebna”, zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.

Nakon susreta sa raznim evropskim zvaničnicima i posjete Njujorku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napokon je dobio pravi uvid u to gdje stoji stvar sa Kosovom, jer se do sada špekulisalo i očekivalo da će nova američka administracija eventualno biti na strani podjele Kosova, što je sada isključeno, kaže za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona se osvrnula i na činjenicu da je predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da vezuje pitanje Kosova za pitanje RS.

“Na pitanje administracija Borisa Tadića o legalnosti deklaracije kosovskog Parlamenta, Međunarodni sud pravde u Hagu presudom, koju je Vučić pominjao, rekao je da jeste legitimna. Tada je završena priča oko Kosova. U istom mišljenju Suda postoji i jedan paragraf koji se odnosi na RS, a gdje se kaže da RS nema pravo na referendum o otcjepljenju. Ta priča je završena, a sada je pitanje kako će Dodik sve to da proguta i kako će izgledati završnica u Beogradu i RS”, navodi Biserko.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...