Šaban Šaulić pjeva o Cazinu, Bihaću i Šturliću (VIDEO)

radio-krajina.com
Iako ima dosta sevdalinki o Bosanskoj Krajini i njenim gradovima, danas ćemo vas podsjetiti na možda najpoznatiju sevdalinku

U zadnjih deset godina Bosna i Hercegovina je izgubila svoja četiri doajena narodnih pjesama i sevdalinki: Zekerijaha Đezića, Mehu Puzića, Safeta Isovića i Bajru Redžića.

Svaki ponaosob ostavio je neizbrisiv trag u popularizaciji i interpretaciji sevdalinke – kaže Izet Mašić u djelu “Krajina u narodnim pjesmama i sevdalinkama” koje je posvećeno Bajri Redžiću.

Iako ima dosta sevdalinki o Bosanskoj Krajini i njenim gradovima, danas ćemo vas podsjetiti na možda najpoznatiju sevdalinku čiji je tekst vezan za Cazin. Riječ je o pjesmi “Hej Munire, đe ti je Muharem” koju u ovoj verziji izvodi Šaban Šaulić.

Đaci prvaci: Upisala školu u 92. godini, želi naučiti čitati i pisati

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je tzv. kampanju pismenosti, u okviru koje je Osnovnoj školi “Gazi” otvoren kurs za čitanje i pisanje, namijenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku steći osnove obrazovanja.

Iako već korača desetom decenijom života, Gullu Sarac (92) iz sjevernog turskog grada Sinopa, odlučila je i pored poodmakle starosti, naučiti čitati i pisati, te kao starica sjesti u školsku klupu.

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je tzv. kampanju pismenosti, u okviru koje je Osnovnoj školi “Gazi” otvoren kurs za čitanje i pisanje, namijenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku steći osnove obrazovanja.

Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarac, najstarija polaznica.

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa diveći joj se dok Sarac uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenosti i voljom za obrazovanjem zadivila je također i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarac je žena koja ponajbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da “čovjek uči dok je živ”.

U razgovoru za Anadoliju, Sarac je istakla kako je još kao dijete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, samim tim da nauči čitati i pisati.

Ipak, ističe kako se nikada nije mogla pomiri s činjenicom da nije savladala čitanje i pisanje, te je čula da postoji jedan ovakav kurs, koji bi joj u tome mogao pomoći. Odmah je, kaže, odlučila da počne.

Iako ima 92 godine, Sarac kaže kako se trudi da pet dana u sedmici dolazi na časove.

“Prije godinu dana sam izgubila supruga. Moja kećerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je također preporučila kurs. Godinama su moja djeca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana u sedmici dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu osjetiti lijepu atmosferu učionice”, poručila je Sarac.

Na pitanje novinara AA kako teku časovi, Sarac odgovara kako već bez problema može čitati određene tekstove, te da sad ulaže mnogo truda kako bi naučila i pisati.

“Već mogu čitati. Uz Božiju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i pisati. Želim napisati imena svoje djece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili”, poručila je Sarac.

 

Čapljina u Bihaću na teškom terenu odnijela sva tri boda

Jedini gol na meču koji se igrao u veoma teškim uslovima, nastalim zbog snježnih padavina, postigao je Pero Pervan.

Fudbaleri Čapljine danas su u gostima savladali bihaćko Jedinstvo sa 1:0, u zaostaloj utakmici 16. kola Prve lige Federacije BiH.

Jedini gol na meču koji se igrao u veoma teškim uslovima, nastalim zbog snježnih padavina, postigao je Pero Pervan.

Čapljina je osvajanjem tri boda zauzela šesto mjesto na ligaškoj tabeli, dok je Jedinstvo posljednje s istim brojem bodova kao i predzadnji Travnik.

Tabela:

1. Zvijezda 17 12 3 2 25:5 39
2. Olimpik 17 10 5 2 21:8 35
3. Sloga 17 10 3 4 33:14 33
4. Orašje 17 10 3 4 29:16 33
5. Bosna 17 9 4 4 32:24 31
6. Čapljina 17 8 4 5 22:21 28
7. Velež 17 7 6 4 26:13 27
8. Rudar 17 7 3 7 21:17 24
9. Bratstvo 17 7 3 7 28:25 24
10. Igman 17 6 4 7 16:17 22
11. Slaven 17 6 3 8 16:23 21
12. Metalleghe BSI 17 5 5 7 23:25 20
13. Tošk 17 5 1 11 20:28 16
14. Iskra 17 4 2 11 12:27 14
15. Travnik 17 1 4 12 8:27 7
16. Jedinstvo 17 2 1 14 11:53 7

 

Hoće li se ugasiti dvoranski sportovi u Bihaću?

Rečenica koju prošli, a očito ni sadašnji načelnici/gradonačelnici nisu nikad čuli svakako je “Ulaganjem u infrastrukturu, ulažemo u razvoj sporta”. Upravo zbog toga, dvorana “Luke” nema nikakvih uslova za rad sportaša i sportskih radnika.

Svima nama je dobro poznato da Bihać ima samo jednu gradsku dvoranu i da se u njoj obavlja 90% sportskih, ali i kulturnih aktivnosti.

Rečenica koju prošli, a očito ni sadašnji načelnici/gradonačelnici nisu nikad čuli svakako je “Ulaganjem u infrastrukturu, ulažemo u razvoj sporta”. Upravo zbog toga, dvorana “Luke” nema nikakvih uslova za rad sportaša i sportskih radnika.

Svako ulaganje u sport dosadašnja vlast je ulagala većinom dajući novac za kojekakve betonirane sportske terene u prigradskim naseljima i na taj način su se “dramčili” glasovi na Izborima. U posljednjih 10-tak i više godina, u dvoranu “Luke” ulaganja skoro da nije ni bilo, osim kada je došao novi direktor Ermin Lipović koji je aplicirao na nekoliko projekata i dobio jedan dio stolarije, eventualno su se neke prostorije okrečile i to bi otprilike bilo to.

Ne možemo kriviti rukovodstvo dvorane kada znamo da njihovi zaposlenici po nekoliko mjeseci nemaju plate, rade u jako lošim uvjetima i sudbinu im određuje rukovdstvo grada Bihaća. Uposlenici dvorane se obraduju kada traje Novogodišnji malonogometni turnir jer naplaćivanjem ulaznica mogu sebi isplatiti poneku zaostalu platu i to je sva njihova radost u toj godini.

Kada znamo da 90% sportaša ima treninge u dvorani “Luke” u Bihaću, onda s pravom možemo spomenuti i sve probleme u kojima se dvorana već godinama nalazi.

Problemi u dvorani

  • Prokišnjava na 5-6 mjesta i to većinom na sredini terena
  • Uništen parket
  • Nema grijanja (Uprava kaže da imaju, a mi smo ga primjećivali u toku malonogometnog turnira samo u hodniku i eventualno kancelarijama iznad sportskog terena)
  • Dotrajala stolarija (unutrašnja, a i većina vanjske)
  • Pokvareni tuševi i česme
  • Velika vlaga i smrad u svlačionicama zbog prokišnjavanja

Ne možemo, a da ne spomenemo da je prije nekoliko mjeseci uslijed jakog vjetra, cijeli jedan dio limenog krova dvorane bio podignut i da je malo falilo da ostanemo skroz bez krova.

Kada sve ovo pročitamo, shvatimo da su ulaganja u dvoranu “Luke” svih ovih godina bila minimalna, tj. ulagalo se samo kad je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala svoju utakmicu u ovoj dvorani u Bihaću.

Već odavno je ljeto u dvorani “Luke” i niko ne pali ni ono malo grijanja sto je preostalo u dvorani. Uposlenici kažu da nemaju ogrijevnog drveta, a i da imaju, znamo da je dvoranu nemoguće ugrijati zbog jako loše energetske efikasnosti.

Ovih dana, temperature u Bihaću idu debelo ispod nule. U dvorani hladnije nego vani, sportski klubovi pokušavaju održavati svoje termine koje im plaća Sportski savez, međutim bezuspješno. Svaki sljedeći trening, neko je bolestan, gripa, ima upalu pluća i sve to je “zaradio” upravo u dvorani.

Košarkaški invaliski klub KIK UNA SANA iz Bihaća je protekli vikend imala 3. kolo NLB WHEEL međunarodne lige košarke u kolicima gdje su im u goste došle ekipe iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja je pri ulasku u dvoranu odmah htio prekinuti susrete zbog minusa u dvorani, ali je na nagovor Uprave i igrača iz domaćeg kluba, ovaj put popustio i dopustio odigravanje 3. kola u sibirskim uslovima.

Ovaj put ne želimo napadati ni gradonačelnika, ni poziciju, ni opoziciju, ni bivšu, a ni sadašnju vlast, već samo želimo kao sportaši, sportski radnici, ali i roditelji, skrenuti pažnju vlastima da ovako više ne može.

(krajina.ba)0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...