Jučer, 20. aprila u Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica i prva redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku zasjedanja sabornicima se obratio Reisu-l-ulema koji je u svome izlaganju, između ostalog, kazao:

“Snaga ove zajednice ne proističe iz naših velikih funkcija, niti iz materijalne osnove s kojom ona raspolaže. Ova zajednica svoju snagu crpi iz povjerenja naših čestitih muslimana i muslimanki, naših džematlija. To su dobri i plemeniti ljudi, koji s velikom predanošću grade i čuvaju naše džemate, održavaju džamije, šalju djecu u mektebe i medrese, obavljaju svoje vjerske dužnosti i obaveze i podižu vakufe. Ovo je zajednica domaćina koji odvajaju od svog imetka za vakufe, izdvajaju svoj zekat i sadekatu-l-fitr i koji putem sergije daju podršku svakom infrastrukturnom projektu u Zajednici i odgovaraju na potrebe muslimana u teškim prilikama…” – prenosi MINA.

U nastavku konstituirajuće sjednice izabrano je novo rukovodstvo Sabora. Za predsjednika izabran je Safet Softić, a za dvojicu potpredsjednika izabrani su: Edhem Bičakčić i Mirza Šabić. Za sekretara Sabora imenovan je Faruk Hašimović.

Tokom prve redovne sjednice razmatran je i usvojen Izvještaj o radu organa Islamske zajednice u BiH za 2018. godinu. Razmatran je i usvojen i Finansijski izvještaj organa IZ u BiH za 2018. godinu i prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o izboru reisu-l-uleme koji je usaglašen sa Ustavom IZ u BiH. Sabor je usvojio zaključak o usaglašenosti Statuta Islamske zajednice u Republici Sloveniji sa Ustavom IZ u BIH. Sabor je potvrdio prijedlog Reisu-l-uleme za imenovanje muftija na petogodišnji mandat.

Na mjesto starog muftije bihaćkog dr. Hasan ef. Makića je izabran hafiz Mehmed ef. Kudić, koji će biti na čelu muftijstva narednih pet godina.

Mehmed Kudić, rođen je u Velikoj Kladuši 15.10.1969. godine. Osnovnu školu završio je u Liskovcu, zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom fakultet na čuvenom Al-Azhar univerzitetu u Kairu. Nakon završenog studija, 1994. odlazi u Njemačku, gdje je radio je na organiziranju i pokretanju džemata u Ulmu, Ravensburgu i Tuttlingenu. U decembru ‘95. vraća se u Veliku Kladušu na mjesto gradskog imama i profesora arapskog jezika u Cazinskoj medresi. Punih 10 godina, od ‘98. do 2008., bio je na poziciji glavnog imama Medžlisa Velika Kladuša, za što su mu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zjednice Velika Kladuša dodijelili Plaketu za uspješno rukovođenje vjersko-prosvjetnom službom Medžlisa. 2008. g. Federalno ministarstvo obrazovanja imenovalo ga je za člana komisije za izradu Nastavnog plana i programa arapskog jezika za osnovne i srednje škole u Federaciji BiH.

Pored profesionalnog angažmana redovnog profesora arapskog jezika u medresi “Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, individualno i timski aktivno se bavi i prevodilačkim radom.

Izvor: E.Ha / Biscani.net