Sjedinjene Američke Države usprotivile su se donošenju izjave UN-ovog Vijeća sigurnosti u kojoj se izražava podrška rusko-turskom dogovoru o pokrajini Idlibu u Siriji, koju je zatražila Rusija, rekli su diplomati nakon sastanka iza zatvorenih vrata.


– 
Prerano je za to – ocijenile su SAD kada je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja, koji je zatražio održavanje sastanka, pozvao 14 partnera u Vijeću sigurnosti da prihvate zajedničku izjavu, rekli su diplomati koji su htjeli ostati anonimni. 

Više zemalja je pozitivno ocijenilo dogovor o primirju koji su Rusija i Turska postigle, istaknuo je Nebenzja pred novinarima nakon sastanka.

– Htjeli smo izjavu, ali zbog stajališta jednog izaslanstva to nije bilo moguće – požalio se.

Evropske zemlje su na sastanku predložile dopune na ruski tekst, ali Rusija nije htjela ulaziti u duge pregovore, rekli su diplomati. 

Ruski tekst, koji je “France Presse” dobio na uvid, imao je pet točaka, a počinjao je pozivanjem na “teritorijalnu cjelovitost” Sirije i isticanjem činjenice da članovi Vijeća “pozitivno ocjenjuju” rezultate rusko-turskog sastanka na vrhu održanog jučer.

U ruskom prijedlogu, u kojem se ne spominje humanitarna kriza, navodi se da se “sukob ne treba rješavati vojnim putem”, da se “sve zainteresirane strane pozivaju na punu primjenu primirja” i da se rješenje temelji na političkom procesu koji će provesti sami Sirijci pod pokroviteljstvom UN-a.

U pokrajini Idlibu, gdje se mjesecima vode borbe praćene humanitarnom krizom, u petak je začudo vladao mir, dan nakon dogovora o primirju na sjeverozapadu Sirije, gdje Damask pokušava vratiti područja koja nisu pod njegovom kontrolom.

Podsjetimo, primirje koje je stupilo na snagu u ponoć (četvrtak, 23 sata po srednjoeuropskom vremenu) rezultat je dogovora Rusije – saveznika Damaska – i Turske koja pomaže pobunjeničkim skupinama. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – SAD ne želi podržati tursko-ruski dogovor o primirju u Siriji / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.