SAD i Turska su najveći svjetski donatori


Ured turske vlade za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopćio je da je prema Izvještaju o globalnoj humanitarnoj pomoći 2015. godine najveći humanitarni donator svijeta bio SAD, a potom Turske.

U saopćenju se navodi da je organizacija Razvojne inicijative sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila 16. godišnji Izvještaj o globalnoj humanitarnoj pomoći za prošlu godinu.

Prema podacima navedenim u Izvještaju, SAD je prošle godine bio najveći svjetski donator, a na drugom mjestu je Turska. Potom slijede Velika Britanija, institucije Evropske unije, Njemačka, Švedska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

SAD je prošle godine donirao ukupno 6,4 milijarde dolara, a Turska je udvostručila humanitarne donacije u odnosu na prethodnu godinu. Naime, u 2014. godini Turska je za humanitarnu pomoć izdvojila 1,6 milijardi dolara, a prošle godine je taj iznos povećan na 3,2 milijarde. To je 11 posto od ukupne humanitarne pomoći ostvarene prošle godine u svijetu.

Uporedo s tim, Republici Turskoj je treću godinu zaredom pripao epitet “najizdašnije države”, jer je sa 0,37 posto nacionalnog dohotka izdvojenog za humanitarne svrhe treću godinu zaredom na prvom mjestu po omjeru humanitarnih davanja i nacionalnog dohotka.

S druge strane, Sirija je prošle godine primila dvije milijarde dolara humanitarne pomoći i prva je na listi najvećih primalaca pomoći na svijetu. Slijede je Južni Sudan koji je primio pomoć u iznosu od 1,5 milijardi dolara, a zatim Irak sa 1,2 milijarde, koliko je primila i Palestina. Peti je Jordan sa 0,9 milijardi.

/AA0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...