SAD ukinule sankcije dvojici turskih zvaničnika

FENA

Sjedinjene Države objavile su u petak da su ukinule sankcije dvojici vodećih zvaničnika u vladi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u nagovještaju poboljšana odnosa nakon što je Turska oslobodila američkog pastora iz zatočeništva prije tri sedmice.

Sjedinjene Države uvele su sankcije ministru pravde Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Suleymanu Soyluu u augustu zbog slučaja američkog pastora Andrewa Brunsona.

Turska je danas promptno odgovorila na američki potez, ukidajući sankcije za dvoje američkih zvaničnika istog ranga – ministrici domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen i državnom tužiocu Jeffu Sessionsu.

Brunson, koji je živio u Turskoj duže od 20 godina, bio je optužen da je pomagao u organiziranju neuspjelog puča u 2016. godini protiv Erdogana. Njemu je dopušteno da se vrati u Sjedinjene Države u oktobru, nakon dvije godine zatočeništva.

Erdogan i Trump raspravljali su o poboljšanju zategnutih odnosa između Ankare i Washingtona tokom telefonskog razgovora dvojice čelnika, saopćio je u četvrtak ured turskog predsjednika.

Bijela kuća nije imala nikakvog trenutnog komentara na ukidanje sankcija, prenosi Reuters.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...