U sklopu rojekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) jučer je izvršena dodjela 4.000 sadnica aronije za 20 korisnika s područja općine Sanski Most.

Projektom je predviđeno proširenje proizvodnje aronije za dodatnih 20.000 m² na bazi kooperantske mreže, te proširenje kapaciteta Zemljoradničke zadruge Agrisan za proizvodnju rasadnog materijala za dodatnih 500 m² u zaštićenom području. Dobavljač sadnica aronije je TERRA SANA iz Sanskog Mosta, a u narednim danima korisnicima će biti dodijeljeni i sistemi za navodnjavanje čime će se ispuniti preduvjeti za početak sadnje.

Pored navedenih aktivnosti, krajem decembra će biti završena i montaža specijalnog plastenika za proizvodnju rasada površine 500 m², čime će se dodatno unaprijediti i tehnički kapaciteti ZZ Agrisan, jer se radi o prvom plasteniku ove vrste na području USK.

Ukupna vrijednost projekta je 58.000 KM, a sufinansiraju ga Općina Sanski Most, UNDP, ZZ Agrisan, te korisnici.

 //RTV USK
NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.