U moru ljekovitog bilja, travki, mirisa i okusa ističe se šafran, začin koji mnogi nazivaju kraljem svih začina. Šafran je egzotičan poput đumbira, a skup poput tartufa.

Njegova ljekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama svijeta, dok mnoga svjedočanstva govore o njegovoj nevjerovatnoj ljekovitosti.

Neki su njime spriječili širenje raka, dok su neki, jednostavno, prestali nositi naočale, a treći su, pak, svjedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresijskim svojstvima. Sve u svemu, sve se više govori o šafranu, čija je ljekovita zbilja svakog dana sve popularnija.

Šafran se nekad koristio kao lijek protiv žutice, za liječenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjivanje bolova u trbuhu i bolesti bubrega te kod predmenstrualnih tegoba.

Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu, imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva.

Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja provedena u saradnji sa modernom medicinom, a postoje i neke studije o farmakološkom djelovanju na maligne tumore, gdje je život miševa koji su imali tumor, produžen za više od 110 posto.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.